Przed nami Wielkanoc, a wtedy jajka zajmują honorowe miejsce na stole i to w wielu postaciach. Oprócz jajek faszerowanych, pisanek, jajek w żurku i past jajecznych warto przygotować jeszcze jeden jajeczny rarytas, czyli sałatkę. Przepisów na sałatki jajeczne jest cała masa, ale tym razem koniecznie zrób sałatkę jajeczną z poniższego przepisu, bo jest nie tylko miła dla oka, ale też doskonała w smaku.

Jak zrobić sałatkę jajeczną?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g polędwicy wędzonej
  • 1 czerwona cebula mała
  • kilka rzodkiewek
  • mała puszka kukurydzy
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Jajka umyj i wsadź do garnuszka z zimną wodą. Podgrzej je na średnim ogniu, jak się zaczną gotować, ustaw czas na 10-15 minut (w zależności od ich wielkości). Potem przelej je zimną wodą, odstaw do przestudzenia, a po chwili obierz je ze skorupek.
  2. Wszystkie składniki: cebulę, jajka, rzodkiewki, polędwicę pokrój w kostkę. Przełóż je do miski.
  3. Szczypiorek umyj dokładnie i osusz, a potem posiekaj go drobno. Dodaj go do pozostałych składników.
  4. Kukurydzę odsącz i wsyp do reszty. Dołóż też majonez, chrzan i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatka jajeczna jest już gotowa do zjedzenia.

Co można jeszcze dodać do sałatki jajecznej?

Jeśli chcesz zrobić wyjątkowo wiosenną wersję, dodaj do sałatki jajecznej jeszcze świeży ogórek, pomidor (lub pomidorki koktajlowe), koperek lub natkę pietruszki. Będzie bardzo odświeżająca. A jak lubisz zielone składniki, możesz dodać też garść rukoli lub porwać sałatę lodową albo posiekać kapustę pekińską. Z kolei, zamiast majonezu możesz postawić na gęsty jogurt naturalny, np. na skyr lub grecki. Dobrze tu pasuje również sos z oliwy, czosnku, miodu i soku z cytryny, wystarczy energicznie wymieszać składniki, a potem polać całość powstałą emulsją. Jeśli chcesz, żeby sałatka jajeczna była jeszcze bardziej sycąca, to wymieszaj składniki z ryżem, makaronem lub kaszą kuskus. Pasuje tu też czerwona fasola, groszek zielony, ogórek konserwowy lub kiszony, a także papryka świeża lub marynowana.

Źródło: przepis pochodzi z Youtube @gotuj z uśmiechem