Kotlety mielone szybko potrafią się znudzić. Ot, mięso mielone, trochę przypraw, jajko, bułka tarta i gotowe. Jeśli jednak przygotujesz je po turecku, to zapewniam, że o nudzie nie będzie mowy. Przepis na nie jest bardzo prosty, a kotlety możesz usmażyć na patelni, upiec w piekarniku, a nawet na grillu. W każdym wydaniu smakują niesamowicie. Są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Turcy smak mięsa mielonego (koniecznie wołowego!) podkreślają 2 dodatkami, które śmiało możesz również wykorzystać.

2 składniki, które podkręcają smak kotletów mielonych

Podczas gdy w Polsce natką pietruszki posypujemy gotowe dania, Turcy siekają ją drobno i dorzucają do masy mięsnej na kotlety. Dzięki niej mielone wychodzą bardziej aromatyczne, lekko ziołowe i wyglądają apetyczniej na talerzu (choć jeśli planujesz podać je dzieciom, to pokrój ją lepiej naprawdę drobno). Drugim składnikiem, który Turcy sypią do kotletów, jest kmin rzymski. I nie chodzi tu o nasz zwykły kminek, ale o kumin. Przyprawę popularną w krajach Morza Śródziemnego, którą bez problemu kupisz w większych sklepach spożywczych (ja mam ją zawsze w zapasie, bo w domowym hummusie jest niezastąpiona). W smaku nie przypomina ona polskiego kminku. Jest lekko cytrusowa i bardzo aromatyczna, nie ma charakterystycznego korzennego posmaku. Jeśli kupisz ją w ziarenkach, to warto zmielić ją w młynku do kawy przed dodaniem do mięsa. Bardziej podkreśli jego smak i aromat. 

Getty/iStock, Gogosvm

Przepis na tureckie kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 garść drobno posiekanej pietruszki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij ją z nadmiaru soku i przełóż ją do miski. Dodaj do niej mięso mielone, drobno posiekany czosnek, jajko, olej bułkę tarą, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i kmin rzymski. Rękami zagnieć składniki na jednolitą masę
  2. Przykryj miskę folią i odstaw na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  3. Z mięsnej masy formuj zgrabne kotleciki. Zrób je w miarę cienkie, by dobrze usmażyły się w środku. 
  4. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim kotleciki z dwóch stron, aż będą rumiane z zewnątrz i miękkie w środku. 
  5. Usmażone kotlety układaj na ręczniku kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 
  6. Podawaj gorące jako dodatek do obiadu lub na kanapkę. Świetnie pasują też do mięs, kasz i makaronów.