Jak zrobić dobre kotlety mielone? Niemal wszyscy, którzy mają do czynienia z gotowaniem, wyrecytują w nocy o północy standardowy zestaw składników: mięso dobrej jakości, cebula, bułka tarta lub rozmoczony chleb, sól, pieprz, czosnek i jajko. No właśnie, zatrzymajmy się przez chwilę na tym ostatnim punkcie.
Czy trzeba dodawać jajko do kotletów mielonych?
Tomek Strzelczyk jest zdania, że lepiej od jajka sprawdzi się tutaj zwykła zimna woda. Mimo, że jajko słynie ze swoich spajających właściwości, jego dodanie do mięsa ogranicza się głównie do zwilżenia całej mięsnej masy. Wcale nie jest więc konieczne jego dodawanie do tego dania!
A co z pozostałymi składnikami? Gramaturę w tym przepisie Tomek doszlifował do perfekcji. Jego zdaniem trzymanie się tego przepisu 1:1 sprawi, że kotlety wyjdą idealnie. Nie warto więc niczego zmieniać – jedyna dowolność panuje w temacie ilości soli – wyjściowa dawka to 1 płaska łyżka soli.
Przepis na kotlety mielone Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 150 g cebuli
- 4 średnie ząbki czosnku
- 350 g chleba (waga po namoczeniu)
- 2-3 łyżeczki musztardy stołowej (opcjonalnie)
- 100-150 ml zimnej wody
- Sól (ok. 1 płaska łyżka)
- Pieprz
- Mąka pszenna do obtoczenia
- Smalec do smażenia
Przygotowanie:
- Łopatkę wieprzową pokrój na mniejsze kawałki zmiel w maszynce do mięsa.
- Razem z mięsem zmiel obraną cebulę, czosnek a także namoczony chleb.
- Suchy chleb namocz w wodzie – po namoczeniu jego waga powinna wynosić 350 g.
- Do przygotowanego, zmielonego farszu wsyp sól i czarny, świeżo roztarty pieprz, a także musztardę stołową.
- Do mięsa wlej 100-150 ml zimnej wody – jej ilość będzie się różniła w zależności od tego, jak bardzo odcisnąłeś chleb z wody, w której ten się moczył. Farsz będzie dość luźny, ale to sprawi, że kotlety będą delikatne i soczyste.
- Wyrób mięso dłońmi. Namocz ręce w zimnej wodzie i formuj lekko podłużne i spłaszczone kotlety. Uformowane kotlety obtaczaj w mące pszennej.
- Smaż kotlety po ok. 5 minut z każdej strony na dobrze rozgrzanym smalcu.
- Podawaj z gotowanymi ziemniakami i dodatkiem - np. buraczkami lub z mizerią czy pomidorami w śmietanie.
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube

















