Paloma to jedna z bardziej charakterystycznych i unikalnych odmian marchwi. Wyróżnia ją jednak nie tylko intensywna barwa, ale też wyborny smak. To doskonały sposób, by urozmaicić codzienne posiłki i przygotować coś naprawdę specjalnego, czy to na obiad, czy na przekąskę.
Jak wygląda odmiana marchwi Paloma?
Marchewki z odmiany Paloma naprawdę trudno przegapić. Od razu rzucają się w oczy, zachwycając głębokim odcieniem koloru fioletowego, spod którego przebijają się bruzdy pomarańczowego środka. Do tego dochodzi regularny kształt korzenia przypominającego walec. Całość wygląda naprawdę efektownie, ale odmiana Paloma robi także duże wrażenie po przekrojeniu.
Rdzeń tej odmiany marchwi jest pomarańczowy, dlatego po pokrojeniu plasterki mają purpurowe obwódki ze słonecznym środkiem. Ale to nie tylko uczta dla oczu. Ta odmiana słynie bowiem ze swoim walorów smakowych i odżywczych.
Wartości smakowe i odżywcze marchwi Paloma
Jeśli chodzi o walory smakowe, marchew Paloma słynie z delikatnego aromatu. Dominują tu słodkie nuty, charakterystyczne także dla innych odmian marchwi. To właśnie ten smak sprawia, że rosół i inne zupy z dodatkiem marchewki można jeść bez końca. Warto go dodatkowo podkreślić, karmelizując warzywa i dodając do nich masło lub miód. Marchewka jedzona na surowo, np. w sałatce, ma z kolei słodkawy, orzeźwiający aromat, który świetnie komponuje się z warzywami oraz owocami.
Podobnie jak klasyczne odmiany marchewki, także Paloma zawiera witaminę A oraz witaminy z grupy B, C i K. Ponadto jest źródłem minerałów, takich jak wapń, potas, fosfor czy żelazo. Zawiera też błonnik i beta-karoten, a w odróżnieniu od marchwi zwyczajnej jest także bogata w antocyjany, czyli barwniki. Substancje te decydują nie tylko u unikalnym kolorze marchewki Paloma, ale pełnią także rolę antyoksydantów.
Adobe Stock, valya82
Marchew Paloma - sposoby przygotowania
Oryginalna kolorystyka marchwi Paloma to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Purpurowo-pomarańczowe kąski sprawią, że talerz surówki będzie się prezentował niezwykle apetycznie. Ta odmiana może zastąpić klasyczną marchewkę w różnych przepisach, np. na surówkę z jabłkiem czy kiszoną kapustą. Po ugotowaniu pozwoli także urozmaicić tradycyjną sałatkę jarzynową.
Marchew Paloma doskonale nadaję się także do pieczenia oraz gotowania, przy czym należy pamiętać, że (podobnie jak buraki) ma ona tendencję do barwienia potraw. Można to potraktować jako zaletę i wykorzystać tę właściwość do przygotowywania dań o fantazyjnej kolorystyce, np. jesiennego risotto z marchewką.
















