Islandzki sernik to nie lada gratka. Jest słodki, ale nie ma w nim cukru. Ma spód, ale w niczym nie przypomina kruchego ciasta. I choć bez twarogu, to smakuje jak dobrej jakości sernik. Wystarczy chwila mieszania, chłodzenia i ciasto jest gotowe bez żadnego kombinowania. 

Składniki na skyrnik bez cukru

Jest tu kilka produktów, mniej kojarzących się ze słodkim serowym wypiekiem. Ale to właśnie dzięki nim ciasto smakuje tak niesamowicie. Podstawowa różnica, to zastąpienie twarogu serkiem skyr. Ale nietypowych składników jest znacznie więcej. Na koniec wychodzi leciutki, przyjemny i mocno kremowy skyrnik. Zrób go w kilka chwil i ciesz się tym wyjątkowym deserem.

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka daktyli
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 500 g naturalnego skyru
  • 150 ml kremówki 30-36%
  • 100 ksylitolu lub erytrytolu
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 100 ml soku z czarnej porzeczki + ewentualnie 1-2 łyżeczki żelatyny
  • 250 g borówek amerykańskich

Jak zrobić islandzki sernik?

  1. Daktyle przełóż do miseczki i zalej je gorącą wodą. Odstaw je na 30 minut. Potem odlej je i w miarę możliwości osusz. Umieść je w naczyniu od blendera, dosyp płatki owsiane i dołóż masło orzechowe. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, odetnij nadmiar na kształt blaszki. Dno wylep masą daktylowo-owsianą.
  3. Śmietanę (mocno schłodzoną) ubij na sztywno z wybranym słodzikiem. Potem partiami dodawaj do niej skyr i wanilię. Zmiksuj na małych obrotach lub wymieszaj drewnianą łyżką.
  4. Żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na bok, żeby napęczniała.
  5. Naszykuj rondelek i na dno wlej trochę wody, doprowadź ją do wrzenia. Ustaw na wierzchu miseczkę (dno nie może dotykać wody) z namoczoną żelatyną. Mieszaj do rozpuszczenia wszystkich drobinek. Odstaw ją do ostygnięcia.
  6. Potem dołóż do żelatyny 2 łyżki masy serowej. Dokładnie wymieszaj. Ten proces nazywa się hartowaniem. W tym przypadku, dzięki temu nie powstaną grudki w serze. Tak przygotowaną żelatynę przełóż do śmietanki ze skyrem. Wymieszaj porządnie, ale delikatnie. Całość przełóż na wcześniej przygotowany spód daktylowo-owsiany. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  7. W oddzielnym rondelku zagotuj sok z czarnej porzeczki, potem dodaj do niego garść borówek amerykańskich. Odparuj go, a w razie potrzeby dorzuć 1-2 łyżeczki żelatyny. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Potem posmaruj nim wierzch skyrnika i ozdób pozostałymi borówkami. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki i możesz podawać.