Gdy będziesz je smażyć, bądź gotowy, że na obiad wprosi się również sąsiad. Spod twoich drzwi będzie wydobywać się zapach jak z wykwintnej cukierni. Głównych składników wystarczy po pół: po pół szklanki i łyżeczki, do tego woda na oko i tyle kwiatów, ile chcesz („ile zabierze” ciasto). Wygląd i zapach kwiatów czarnego bzu jest bardzo charakterystyczny, ale łatwo o przykrą (trującą) niespodziankę. Zanim przyniesiesz i usmażysz racuchy z czarnym bzem, upewnij się, że to na pewno on, a nie jego trujący „kuzyn”.
Jak zbierać kwiaty czarnego bzu?
Kwiaty czarnego bzu zbieraj w miejscu z dala od szosy i terenów przemysłowych - im bardziej odludny zakątek, tym lepiej. Na zbiory wybierz słoneczny dzień, po odparowaniu rosy - a więc w drugiej połowie dnia. Wtedy będą pachnieć najmocniej. Wybieraj baldachimy, z których nie osypują się jeszcze płatki.
Po zebraniu kwiatów, a przed ich umyciem warto rozłożyć je na białym prześcieradle na kilka godzin, by uciekli z nich „dzicy lokatorzy”. W końcu nikt nie chce racuchów na słodko z mięsną wkładką. Nie pomyl kwiatów czarnego bzu z trującym bzem hebd.
Czym różni się czarny bez od bzu hebd?
Oba mają podobne liście i kwiaty (w tym zapach), ale diabeł tkwi w szczegółach. Jadalny czarny bez ma kwiaty w jednolitym, białym, czasami żółtawym lub kremowym kolorze - razem z pręcikami. Pręciki kwiatów trującego bzu hebd są zawsze ciemne, w odcieniach od różowego do szarego. Zwróć też uwagę na wysokość krzewu. Czarny bez jadalny dorasta do ok. 8 m, a bez hebd do 1-2 m. Bezpieczniej więc zrywać kwiaty z krzewów o wysokości powyżej 2 m. Liście hebd sprawiają wrażenie lekko pokurczonych, pofalowanych, są też jaśniejsze niż liście bzu czarnego, z którego pozyskujemy jadalne kwiaty i owoce.
Racuchy z kwiatami czarnego bzu
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki z tapioki (może być też pszenna lub kukurydziana - dla osób, które nie tolerują glutenu)
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- woda („na oko”, do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- 1 szczypta soli
- umyte kwiaty czarnego bzu (obrane z szypułek
Dodatkowo, do smażenia: olej lub masło klarowane oraz cukier puder do posypania.
Dodatkowo, opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu lub cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią).
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj obie mąki z sodą oczyszczoną.
- Dolewając po trochu wodę, mieszaj ciasto łyżką na konsystencję gęstej śmietany. Nie powinno się lać jak woda, a lekko ciągnąć.
- Przesiekaj kwiaty czarnego bzu, wymieszaj je z ciastem na racuchy.
- Rozgrzej na patelni tłuszcz. Puść na tłuszcz kapkę ciasta, jeśli zacznie skwierczeń, to znaczy, że czas smażyć racuchy.
- Nabieraj dużą łyżką po porcji ciasta na racuchy z kwiatami czarnego bzu. Formuj na patelni w owalne lub okrągłe placki.
- Smaż z obu stron na złoto.
















