Gdy będziesz je smażyć, bądź gotowy, że na obiad wprosi się również sąsiad. Spod twoich drzwi będzie wydobywać się zapach jak z wykwintnej cukierni. Głównych składników wystarczy po pół: po pół szklanki i łyżeczki, do tego woda na oko i tyle kwiatów, ile chcesz („ile zabierze” ciasto). Wygląd i zapach kwiatów czarnego bzu jest bardzo charakterystyczny, ale łatwo o przykrą (trującą) niespodziankę. Zanim przyniesiesz i usmażysz racuchy z czarnym bzem, upewnij się, że to na pewno on, a nie jego trujący „kuzyn”.

Jak zbierać kwiaty czarnego bzu?

Kwiaty czarnego bzu zbieraj w miejscu z dala od szosy i terenów przemysłowych - im bardziej odludny zakątek, tym lepiej. Na zbiory wybierz słoneczny dzień, po odparowaniu rosy - a więc w drugiej połowie dnia. Wtedy będą pachnieć najmocniej. Wybieraj baldachimy, z których nie osypują się jeszcze płatki. 

Po zebraniu kwiatów, a przed ich umyciem warto rozłożyć je na białym prześcieradle na kilka godzin, by uciekli z nich „dzicy lokatorzy”. W końcu nikt nie chce racuchów na słodko z mięsną wkładką. Nie pomyl kwiatów czarnego bzu z trującym bzem hebd. 

Czym różni się czarny bez od bzu hebd?

Oba mają podobne liście i kwiaty (w tym zapach), ale diabeł tkwi w szczegółach. Jadalny czarny bez ma kwiaty w jednolitym, białym, czasami żółtawym lub kremowym kolorze - razem z pręcikami. Pręciki kwiatów trującego bzu hebd są zawsze ciemne, w odcieniach od różowego do szarego. Zwróć też uwagę na wysokość krzewu. Czarny bez jadalny dorasta do ok. 8 m, a bez hebd do 1-2 m. Bezpieczniej więc zrywać kwiaty z krzewów o wysokości powyżej 2 m. Liście hebd sprawiają wrażenie lekko pokurczonych, pofalowanych, są też jaśniejsze niż liście bzu czarnego, z którego pozyskujemy jadalne kwiaty i owoce. 

Racuchy z kwiatami czarnego bzu

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki z tapioki (może być też pszenna lub kukurydziana - dla osób, które nie tolerują glutenu)
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • woda („na oko”, do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • 1 szczypta soli
  • umyte kwiaty czarnego bzu (obrane z szypułek

Dodatkowo, do smażenia: olej lub masło klarowane oraz cukier puder do posypania.

Dodatkowo, opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu lub cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią).

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj obie mąki z sodą oczyszczoną. 
  2. Dolewając po trochu wodę, mieszaj ciasto łyżką na konsystencję gęstej śmietany. Nie powinno się lać jak woda, a lekko ciągnąć. 
  3. Przesiekaj kwiaty czarnego bzu, wymieszaj je z ciastem na racuchy. 
  4. Rozgrzej na patelni tłuszcz. Puść na tłuszcz kapkę ciasta, jeśli zacznie skwierczeń, to znaczy, że czas smażyć racuchy. 
  5. Nabieraj dużą łyżką po porcji ciasta na racuchy z kwiatami czarnego bzu. Formuj na patelni w owalne lub okrągłe placki.
  6. Smaż z obu stron na złoto.