Jeszcze do niedawna smażyłam jabłka w cieście klasyczną metodą, czyli plastry jabłek obtaczałam w masie i kładłam na rozgrzany olej. Tak nauczyła mnie mama i takie pamiętam z dzieciństwa. Ale czekanie aż jabłka zmiękną trwało czasem za długo i byłam na dużym niedoczasie, zwłaszcza, gdy robiłam takie śniadanie dla dzieci przed szkołą, a sama spieszyłam się do pracy. Ale pewnego dnia mnie olśniło, że można je zrobisz dużo szybciej. Wystarczy zetrzeć jabłka na tarce i wymieszać z ciastem naleśnikowym. Placuszki z jabłkami dużo szybciej się smażą, są mięciutkie i puszyste, i nawet dla mnie zostaje całkiem spora porcja. Same plusy.
W 15 minut mieszam i smażę cały talerz pyszności.
Szybkie placuszki z jabłkami
W moim przepisie najważniejsza była minimalna ilość składników i czas, ale przy zachowaniu doskonałego smaku i puszystości placków. Po kliku próbach udało mi się osiągnąć placki doskonałe. Nie dość, że dzięki temu wykorzystałam jabłka niemal w 100%, to racuchy wyszły zdecydowanie bardziej mięciutkie i puszyste, mimo, że nie używam proszku do pieczenia, ani drożdży, a co najważniejsze o wiele szybciej się smażyły, bo nie musiałam czekać, aż jabłko w środku zmięknie. Utarte jabłka od razu są mięciutkie i puszczają sok, dzięki czemu cały placuszek ma jabłkowy smak.
Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 250 ml mleka
- 200 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- olej do smażenia
Z tej porcji wychodzi około 12 placków o średnicy 6-7 cm.
- Do miski wlej mleko, wbij całe jajko, dosyp mąkę, szczyptę soli i wszystko wymieszaj do momentu, aż uzyskasz gęste ciasto bez grudek.
- Obierz jabłka i zetrzyj na grubych oczkach bezpośrednio do miski z ciastem.
- Zamieszaj całość, by jabłka równomiernie rozłożyły się w cieście naleśnikowym
- Na patelnię wlej olej i rozgrzej porządnie.
- Łyżką nakładaj porcję ciasta by powstały zgrabne placuszki. Pamiętaj, by przed każdym nałożeniem wymieszać w misce ciasto by jabłka nie spłynęły na dno i by każdy placek był pełen owoców.
- Smaż z każdej strony na średnim ogniu 2-3 minuty do czasu, aż się ładnie zrumienią.
- Po zdjęciu z patelni odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i posyp cukrem. Podawaj gorące.
redakcja mojegotowanie.pl
Z czym podać placuszki z jabłkami?
Cukier to tylko jedna z opcji. Równie dobrze będą pasowały z syropem klonowym, z marmoladą albo z bitą śmietaną. Możesz tez przygotować wcześniej sos waniliowy, albo domowy krem czekoladowy.

















