Jeśli chcesz zrobić coś tradycyjnego, ale z twistem – ten przepis może Ci się przydać. Jajka faszerowane pieczarkami znają wszyscy, ale gdy dorzuci się do nich 1 dodatkowy składnik, zyskują zupełnie nowy charakter. Są bardziej wyraziste, pełne smaku, lekko pikantne i świetnie komponują się z innymi klasykami wielkanocnego stołu. W tym wydaniu posmakują absolutnie każdemu i nigdy nie wyjdą już mdłe.

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?

Jajka faszerowane to klasyka wielkanocnego stołu, ale sprawdzą się też jako przekąska na imprezie, przystawka na rodzinny obiad, a nawet lekka kolacja. Dobrze się komponują z deską serów, wędlin, warzyw i pieczywa, a do tego są łatwe do przenoszenia, nie wymagają podgrzewania i długo zachowują świeżość. 

Jak je zrobić? Ten przepis to bułka z masłem, ale jest kilka zasad, na które warto zwrócić uwagę. Jajka najlepiej ugotować z wyprzedzeniem, bo schłodzone znacznie lepiej się obierają. Z kolei pieczarki z cebulą można podsmażyć nawet dzień wcześniej, a po wystudzeniu zamknąć je w pojemniku i włożyć do lodówki. A oprócz klasycznych przypraw, warto dorzucić 1 łyżkę chrzanu do nadzienia, aby nabrało wyrazu. Miłośnicy azjatyckich smaków mogę zastąpić chrzan łyżeczką wasabi.

Jeśli chcesz zrobić całość szybciej, użyj miksera do farszu, a wtedy nie będzie trzeba zwracać uwagi na równe i drobne siekanie składników. Zerknij na dokładny przepis poniżej i koniecznie zapisz go na później.

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 6 jajek 
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu białego lub wasabi
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • opcjonalnie: 1 mały ogórek kiszony lub konserwowy (dodaje chrupkości i kwasowości)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, a po ugotowaniu zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut – dzięki temu łatwiej je obierzesz.
  2. Obierz jajka ze skorupek, przetnij wzdłuż na połówki i delikatnie wyjmij żółtka, starając się nie uszkodzić białek.
  3. Pieczarki dokładnie oczyść, osusz i drobno posiekaj. Cebulę również posiekaj w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i podsmaż ją na średnim ogniu, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż całkowicie odparują wodę i nabiorą lekko złotego koloru. Odstaw całość do przestudzenia.
  5. W międzyczasie rozgnieć żółtka widelcem w większej misce, dodaj majonez, chrzan (lub wasabi) oraz przestudzone pieczarki z cebulą.
  6. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Jeśli chcesz uzyskać bardzo gładki farsz – użyj blendera.
  7. Dopraw farsz solą i pieprzem. Jeśli masz pod ręką ogórka kiszonego lub konserwowego – zetrzyj go na tarce i odciśnij z nadmiaru soku, potem wmieszaj do farszu.
  8. Farsz nakładaj do połówek białek – najlepiej małą łyżeczką lub rękawem cukierniczym (albo woreczkiem z odciętym rogiem).
  9. Gotowe jajka faszerowane wielkanocne ułóż na półmisku i udekoruj świeżą natką pietruszki. Przechowuj w lodówce do momentu podania.

Jak podkręcić jajka faszerowane pieczarkami?

Ten przepis możesz spokojnie dopasować do własnych upodobań. W lżejszej wersji zamiast majonezu dodaj serek śmietankowy albo jogurt grecki. Możesz też użyć rozgniecionego awokado jako kremowej bazy. 

Z kolei dla bardziej wyrazistego smaku pieczarki warto połączyć z innymi składnikami: np. z podsmażonym boczkiem, pokruszonym serem pleśniowym, suszonymi pomidorami albo oliwkami. Zamiast pietruszki możesz dorzucić posiekany koperek, szczypiorek albo świeże oregano – każde zioło da inną nutę.

Jak podać jajka faszerowane, żeby wyglądały elegancko?

Jeśli chcesz zrobić wrażenie, zadbaj o sposób podania. Najprościej: połóż je na dużym, białym półmisku i posyp świeżą zieleniną. Możesz też ułożyć je na rukoli lub liściach roszponki – nie tylko ładnie wyglądają, ale też dodają świeżości. Do dekoracji warto użyć:

  • listków pietruszki lub koperku
  • cienkich plasterków rzodkiewki
  • odrobiny czerwonej papryki w proszku
  • kiełków (np. rzodkiewki lub brokuła)

Na bardziej eleganckie okazje ułóż jajka na małych porcelanowych łyżkach, w papilotkach albo jako dodatek do deski przystawek. W ten sposób otrzymasz efektowną przekąskę, idealną na spotkania w większym gronie.