Choć sezon na truskawki właśnie wystartował, to wcale nie znaczy, że to, co widzicie na straganach, to owoce pochodzące z polskich pól. W sprzedaży wciąż jeszcze pojawiają się truskawki importowane, a my często mylnie bierzemy je za "nasze". Jak więc nie dać się nabrać i rozpoznać rodzimy produkt? Wystarczy zerknąć na 1 szczegół, a wszystko będzie jasne. 

Truskawki - właściwości

Zanim przejdziemy do właściwego wybierania owoców, zacznijmy od tego, dlaczego w ogóle warto kupować truskawki. Wszyscy kochamy je za ich smak, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak cenne kryją się w nich właściwości. W każdym czerwonym owocku znajdziemy witaminy A, C, D, E i te z grupy B. Do tego dochodzą też minerały, takie jak magnez, potas, fosfor, czy wapń. Cały skład daje więc szeroki wachlarz korzyści całemu organizmowi:

  • wzmacnia odporność,
  • łagodzą stany zapalne,
  • regulują ciśnienie tętnicze,
  • poprawiają przyswajanie żelaza,
  • wspomaga regenerację mięśni,
  • spowalniają procesy starzenia się organizmu,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • pozytywnie wpływają na wątrobę i nerek.

truskawki właściwości

Źródło: Getty/iStock

Po czym poznać polskie truskawki? Spójrzcie na szypułki

Aby skorzystać z powyższych właściwości, najlepiej kupować polskie truskawki, ale nie każdy wie, jak je rozpoznać. Aby sprawdzić, czy owoce są polskie, najlepiej zwrócić uwagę na ich wielkość i jeden istotny szczegół. Wbrew pozorom nie warto sięgać po jak największe sztuki, bo polskie truskawki zwykle są niewielkie i mają sztywną, mocno przytwierdzoną szypułkę. Z kolei te importowane mają większy rozmiar i dużą, lekko odstającą szypułkę, która często jest już zwiędła. Zapach polskich truskawek jest niezwykle intensywny tuż przy szypułce. Delikatny, aromatyczny i lekko kwaśny. Niestety marokańskie odmiany mają nienaturalnie dużą i nieproporcjonalną szypułkę, która nie pachnie owocem. W przekroju są zazwyczaj białe, blade i mają znikome wartości. Garść polskich odmian intensywnie pachnie i jest pełna smaku. Miąższ jest soczysty i jednocześnie zwarty.

Jak rozpoznać polskie truskawki? Inne wskazówki

Gdy szypułki nie dają jasnej odpowiedzi, spójrzcie na kolor owoców, gdyż polskie truskawki są mocno czerwone na całej powierzchni, a te zagraniczne często mają jaśniejsze wybarwienia od góry

Kolejny czynnik, którym warto się kierować przy wyborze owoców, to ich zapach. Jeśli tylko macie możliwość powąchania truskawki przed zakupem, koniecznie to zróbcie, bo polskie truskawki mają intensywny zapach przy szypułkach, natomiast te z Hiszpanii czy Grecji nie są już tak aromatyczne. 

Jakie są odmiany polskich truskawek?

Jedna z najchętniej kupowanych polskich truskawek to ta, której szypułka jest usytuowana na delikatnym wybrzuszeniu owocu. To jeden z tych trików, który jest przekazywany z pokolenia, na pokolenie. To gwarancja smaku, aromatu i soczystych truskawek. Podobny patent na wybór smacznych pomarańczy, poznaliście już we wcześniejszym artykule.

Jedne z najlepszych odmian polskich truskawek to:

  • Senga Sengana - drobniejsze i ciemniejsze owoce, które były uprawiane już 60 lat temu, dość zwarty i soczysty miąższ, idealny do deserów, odmiana początkowo wyhodowana w Niemczech, świetnie przyjęła się w Polsce,
  • Kent - odmiana średniej wielkości, bardzo słodka - nie wymaga dosładzania w koktajlach, deserach czy innych daniach,
  • Marylin - wyhodował ją Ryszard Majewski, to słodka odmiana o średnich owocach, intensywnych w zapachu.