Babeczki jabłkowe to takie szarlotki w wersji mini. Nie trzeba kroić ciasta, nie trzeba podpiekać spodu, nie trzeba nawet prażyć owoców ani rozgotowywać ich na mus, jak do tradycyjnego jabłecznika. Pracy jest tyle, co nic, a efekt zachwyci każdego łasucha. Kiedy upiekłam je dla rodziny, po paru minutach z całej blachy babeczek nie został nawet okruszek. Dokładny przepis znalazłam na YouTube Sceny Kulinarnej. Jeśli lubisz gotować i piec, znajdziesz tam mnóstwo ciekawych inspiracji – w tym regularnie publikowane przepisy oraz cenne porady kulinarne od gwiazd i znanych szefów kuchni (np. Cristiny Catese, Darii Ładochy czy Grzegorza Zawieruchy). Ja zasubskrybowałam kanał Sceny Kulinarnej od razu, żeby nic mi nie umknęło. A wracając do szarlotkowych babeczek Jaśka Kuronia, zobacz, jak niewiele potrzeba, żeby je samodzielnie przygotować i to jedynie w 15 minut! 

Jak zrobić babeczki jabłkowe?

Te babeczki robi się jak muffiny, czyli najprościej na świecie. Wystarczy podzielić składniki ciasta na suche oraz mokre i wymieszać je najpierw w osobnych miskach, a dopiero potem połączyć. Dzięki temu masa idealnie wyrasta w trakcie pieczenia i nie ma mowy o zakalcu. 

Jasiek Kuroń przypomina, żeby jajka do ciasta rozbijać o płaską powierzchnię, żeby w masie nie znalazły się żadne kawałki skorupek. Jogurt najlepszy będzie grecki, ponieważ jest najgęstszy. Jabłka mogą być kwaskowe lub słodkie, jakie wolisz. Ewentualnie możesz zastąpić jabłka innymi twardymi owocami, np. gruszkami lub borówkami (tylko wtedy to już nie będą babeczki szarlotkowe). 

Jeśli nie zużyjesz całej kruszonki, możesz ją zamrozić. Przetrwa w zamrażarce 3 miesiące i będzie pod ręką do kolejnych wypieków. 

Fot. Materiały prasowe, Scena Kulinarna

Przepis Jaśka Kuronia na szarlotkowe babeczki 

Składniki (na 10 babeczek):

Na kruszonkę:

  • 75 g cukru brązowego
  • 20 g cukru wanilinowego 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 65 g roztopionego masła
  • 90 g mąki pszennej

Na muffiny:

  • 225 g mąki pszennej (typ 450 lub 550)
  • 100 g cukru brązowego 
  • 50 g cukru białego 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 120 g miękkiego masła 
  • 2 duże jajka 
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy 
  • 60 ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 200 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę (ok. 4 mm)

Na lukier (opcjonalnie):

  • 120 g cukru pudru
  • 35-50 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zajmij się suchymi składnikami. W pierwszej misce zmieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  2. W drugiej misce przygotuj mokre składniki. Na początek zmieszaj miękkie masło z cukrem.
  3. Następnie dodaj jajka, jogurt, ekstrakt waniliowy i mleko. Wymieszaj do połączenia składników.
  4. Dodaj składniki mokre do suchych. Mieszaj tylko do połączenia składników - nie za długo!
  5. Jabłka umyj, obierz i pokrój.
  6. Delikatnie wmieszaj do masy pokrojone jabłka.
  7. W trzeciej misce zmieszaj wszystkie składniki na kruszonkę. Mieszaj, aż uzyskasz teksturę mokrego piasku.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż ciasto do foremek na muffiny. Obficie posyp kruszonką.
  9. Piecz około 30 minut (w opcji: góra-dół).

Przed podaniem możesz obsypać gotowe babeczki jabłkowe cukrem pudrem albo polać je lukrem z cukru pudru, mleka i wanilii. Po pierwszym kęsie przekonasz się, że to będzie Twój nowy ulubiony przepis na jesienne muffiny!