Risotto skradło już niejedno serce, a do oczarowanych należą nie tylko miłośnicy włoskiej kuchni. To niezwykle kremowe danie, ale z lekkim chrupnięciem – jeśli ziarenka są precyzyjnie przygotowane. Zachwyca nie tylko jego konsystencja, ale także prostota. Surowy ryż wrzuca się przecież od razu na patelnię, do dowolnych dodatków, które apetycznie szklą się na oliwie. Okazuje się, że w ten sam sposób da się przyrządzić też farfalle lub penne. Makaron jak risotto może oburzyć tradycjonalistów, ale oszczędza roboty. 

Co daje przygotowanie makaronu jak risotto?

Tradycyjne risotto zyskuje swoją kremową (ale nie papkowatą) konsystencję dzięki kilku ważnym krokom. Chodzi między innymi o podgrzanie ziarenek o wysokiej zawartości skrobi w oliwie, żeby odpowiednio otworzyły się na wchłonięcie wywaru. Nie bez znaczenia jest dodatek białego wina, która prawie w całości odparowuje z patelni, ale zostawia subtelny aromat. Danie nie uda się też bez porcji masła i parmezanu, które stanowią perfekcyjne wykończenie.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w ten sam sposób potraktować makaron. Dzięki temu:

  • będzie miał więcej smaku, bo wchłonie aromatyczny bulion warzywny lub drobiowy, którym będzie podlewany.
  • łatwiej kontrolować stopień jego ugotowania (bo płyn wlewa się po trochu), więc potrawa na pewno nie wyjdzie mazista.
  • uwalnia skrobię bezpośrednio do dania (podczas gdy wodę od gotowania zazwyczaj wylewasz), zapewniając mu kremową konsystencję.
  • nie musisz brudzić dodatkowego garnka ani łyżki cedzakowej lub durszlaka.

Kokardki, rurki lub muszelki możesz przygotować w ten sposób z dowolnymi, ulubionymi dodatkami, zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Zobacz poniżej, jak zrobić makaron jak risotto z cukinią

Przepis na kremowy makaron z cukinią

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 mała cebula (najlepiej szalotka)
  • 4 ząbki czosnku
  • 175 g makaronu kokardki
  • 175 ml wytrawnego białego wina
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 50 g parmezanu
  • sól i sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Pokrój cukinię w plasterki i podsmaż ją na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z patelni.
  2. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dorzuć suchy makaron. Wymieszaj go, tak żeby pokrył się oliwą. Dodaj wino i odparuj je.
  4. Wlej na patelnię chochelkę bulionu. Poczekaj, aż makaron go wchłonie, po czym dodawaj kolejne porcje.
  5. Kiedy kokardki będą ugotowane al dente, dorzuć masło i starty parmezan oraz podsmażoną cukinię. Wymieszaj. Dopraw makaron z cukinią solą i sokiem z cytryny.

Z czym jeszcze można gotować makaron jak risotto?

Twórz swoje własne kompozycje, inspirując się zawartością lodówki lub klasycznymi włoskimi daniami. Możesz przygotować na przykład makaron jak risotto z grzybami (z kurkami w sezonie letnim i wczesną jesienią). Świetnie sprawdzą się różne zielone warzywa. Poza cukinią da się wykorzystać też szparagi, brokuły lub szpinak. Jeśli masz ochotę na mięsne lub rybne danie, możesz przyrządzić kremowy makaron z kurczakiem lub łososiem. Lub postaw na prostotę i dodaj do kokardek, świderek lub kolanek wyłącznie różne rodzaje serów. Otrzymasz intensywne w smaku danie, łącząc na przykład gorgonzolę, ricottę, parmezan i mozzarellę. To solidna konkurencja dla amerykańskiego mac and cheese.  

Źródło: instagram.com/natsnourishments