Przepis na majonez wcale nie jest trudny i warto choć raz przygotować go we własnej kuchni. My polecamy jednak dorzucić do klasycznej listy składników coś ekstra, czyli świeży szczypiorek. Właśnie tak zrobił Karol Okrasa i dzięki temu jego jajeczny sos nabrał 10x więcej charakteru. Zobacz, jakie to proste, szybkie i przepyszne. 

Jak zrobić majonez szczypiorkowy według Karola Okrasy?

Zbliża się Wielkanoc, a jak wiadomo te święta nie istnieją bez majonezu. Dodaje się go przecież nie tylko do sałatki jarzynowej, ale również do faszerowania jajek, marynowania mięs, a niektórzy nawet pieką babkę z jego dodatkiem. Co roku toczą się spory o to, który majonez jest najlepszy, ale mimo wielu opcji dostępnych w sklepach, zawsze wygrywa domowa wersja. Tradycyjny domowy majonez robi się z oleju, żółtek jaj i dodatków, takich jak musztarda, ocet, sól, pieprz i cukier. Nie każdy jednak wie, że przygotowując ten sos można eksperymentować z różnymi ziołami i przyprawami, a Karol Okrasa pokazał świetny pomysł na szczypiorkowy majonez.

Aby go przygotować, wystarczy zrobić prostą oliwę szczypiorkową, czyli zmiksować tłuszcz z posiekanym szczypiorkiem, a potem podgrzać całość i przefiltrować wprost do miski z kostkami lodu. Dzięki temu oliwa szczypiorkowa zachowa mnóstwo smaku i aromatu, a przy tym błyskawicznie się schłodzi i nie straci koloru. Potem cały proces wygląda już tak samo, jak w klasycznym przepisie na majonez. Zobacz tylko poniżej dokładne proporcje wszystkich składników i trzymaj się tych ilości.

Domowy majonez szczypiorkowy - przepis Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1-2 łyżeczki octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Szczypiorek dokładnie umyj, a potem osusz i posiekaj. Nie musisz robić tego bardzo drobno, bo potem i tak wszystko będzie zblendowane. 
  2. Rozdrobiony szczypiorek zalej oliwą z oliwek i zacznij blendować całość
  3. Następnie podgrzej całość w rondelki aż tłuszcz zacznie wrzeć.
  4. Gorącą oliwę szczypiorkową przecedź przez filtr do kawy lub bardzo drobne sitko (można je dodatkowy wyłożyć kawałkiem ręcznika papierowego) prosto do naczynia z kostkami lodu. 
  5. Do oddzielnego naczynia wrzuć żółtka jaj, dodaj musztardę, cukier i wlej ocet. Wszystko wymieszaj dokładnie trzepaczką, a potem stopniowo wlewaj niewielką ilość schłodzonej oliwy, ciągle ubijając sos, aż uzyska idealną konsystencję.