Wszyscy znamy i kochamy ogórki kiszone i kiszoną kapustę, ale nie każdy wie, że rzodkiewki też można kisić i wychodzi z tego coś wspaniałego. Takie kiszonki genialnie smakują same w sobie, jako lekka przekąska do pochrupania, ale można je też wykorzystywać jako dodatek do obiadu, składnik sałatek czy element domowych burgerów, zapiekanek i wrapów. Przepis jest banalnie prosty i z pewnością poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Zobacz tylko dokładne proporcje zalewy i przypraw, a wtedy wszystko pójdzie, jak trzeba. 

Jak kisić rzodkiewki?

Przepis na domowe kiszone rzodkiewki nie różni się mocno od kiszenia ogórków, bo dodatki są niemal te same - czosnek, koper, liść laurowy, ziele angielskie i gorczyca. Do tego wystarczą już tylko czyste, suche słoiczki, szczelne pokrywki oraz prosta solanka, przygotowana według proporcji 1:1, czyli na każdy litr wody dodaje się 1 łyżkę stołową soli

Jeśli natomiast chodzi o przygotowanie rzodkiewek, to trzeba je tylko dokładnie umyć i pozbawić ogonków. Jeśli masz wyjątkowo duże sztuki, pokrój je na połówki lub nawet ćwiartki, aby lepiej mieściły się w słoiczki i szybciej się zakisiły. Jeśli natomiast masz niewielkie kuleczki, po prostu wrzucaj je do słoika w całości. Zobacz poniżej dokładny przepis oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać cały proces przygotowania krok po kroku.

Prosty przepis na kiszone rzodkiewki

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 3 liście laurowe
  • 6 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży koperek
  • woda i sól

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki dokładnie umyj, odkrój ogonki i pokrój na mniejsze części (jeśli są malutkie, można je kisić w całości). Przełóż je do 3 słoiczków o pojemności 250 ml każdy.
  2. Do każdego słoiczka wrzuć po jednym liściu laurowym, dwie kulki ziela angielskiego oraz kilka ziarenek gorczycy. Dorzuć też po jednym ząbku czosnku, ale nie obieraj ich, tylko lekko rozgnieć. Na wierzch każdego słoiczka dodaj też po gałązce świeżego koperku.
  3. W oddzielnym naczyniu przygotuj zalewę, czyli dokładnie wymieszaj wodę z solą w proporcji 1 łyżka przyprawy na 1 litr płynu. Gotową zalewą wypełnij wszystkie słoiczki tak, aby rzodkiewki były dokładnie zanurzone. 
  4. Słoiczki szczelnie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 4-5 dni.

Aby nie popełnić żadnego błędu, cały ten przepis możesz zobaczyć na krótkim wideo poniżej.


Źródło: YouTube.com/@zesmakiemnaty