Świetnym materiałem do takiego „sosowego” treningu będzie meksykańska salsa (czyli właśnie sos) o nazwie pico de gallo (dosłownie nazwa ta oznacza ni mniej ni więcej jak tylko… „dziób koguta”). Pod tym egzotycznym hasłem kryje się coś, co poprawi smak wielu dań równie dobrze jak rozmaite sosiki, które ostatnio prezentujemy wam choćby na messengerowym kanale Mojego Gotowania na Facebooku.
Jak zrobić salsę pico de gallo?
Ten prosty, ożywczy dodatek do mięs czy meksykańskich dań zrobisz z zamkniętymi oczami i to dosłownie w 2 minuty. W przeciwieństwie do gotowych sosów ze sklepu aż emanuje on swoją świeżością – tę podbijają dwa magiczne, ale proste składniki – sok z limonki i świeża kolendra, które obecnie bez trudu dostać można w polskich sklepach, nawet w mniejszych miejscowościach.
Przepis na salsę pico de gallo
Składniki:
- 1 duży dojrzały pomidor
- Ćwierć czerwonej cebuli
- 1 papryczka jalapeño lub 2 papryczki serrano, ewentualnie pół zielonej papryki jeśli nie lubisz ostrych potraw
- Pół limonki (do wyciśnięcia soku)
- Kilka świeżych listków kolendry
- Sól
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Pomidory pokrój w jak najdrobniejszą kostkę – do tego przyda się bardzo dobry nóż. Dobrze sprawdzają się tu noże do krojenia pieczywa z charakterystycznym ząbkowaniem. Przy krojeniu uważaj jednak, by nie zrobić z pomidora papki.
- Z papryki usuń gniazda nasienne i pestki. Pokrój na kawałki o takiej samej wielkości jak pomidory. Podobnie uczyń z cebulą – chodzi o to, by żaden ze składników nie wybijał się kształtem ponad inne składniki.
- Wyciśnij sok z połowi limonki i wlej go do pokrojonych warzyw.
- Kolendrę umyj i posiekaj jak najdrobniej się da. Dodaj do warzyw i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą.
-
Do czego używać salsy pico de gallo?
Salsa pico de gallo oczywiście zdecydowanie najlepiej pasuje do dań kuchni meksykańskiej. Nachos, tacos, burritos, czy quesadillas – wielu z nas zna te dania już całkiem nieźle, ale innym te nazwy wciąż za wiele nie mówią.
Dlatego też warto wypróbować dodanie naszej meksykańskiej salsy do zwykłej tortilli. By zrobić ją mniej więcej tak, jak robią to Meksykanie, dobrze jest wybrać placki kukurydziane, nie zaś pszeniczne. Potem należy zawinąć w nią dodatki – mięso z kurczaka lub wołowinę, ryż, fasolę, odrobinę sera. Potem wszystko można podpiec i następnie zajadać z dodatkiem ożywczej salsy.


















