Moje domowe menu chyba nie mogłoby istnieć bez pomidorowych sosów. Córki i mąż kochają spaghetti, pizzę, leczo i inne jednogarnkowe dania z udziałem pomidorów. Wszyscy lubimy też salsę, która pasuje do tortilli i różnych zup. We wrześniu zabrałam się za produkcję własnej salsy, którą szybciutko zamykam w słoikach, aby cieszyć się jej pysznym smakiem podczas zimowych dni. Ten sos można już jeść po kilku dniach, ale pełnię smaku osiągnie dopiero po miesiącu.

Przepis na domową salsę pomidorową do słoików

Składniki:

  • 4 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka oregano
  • sok wyciśnięty z 2 limonek
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupinek, drobniutko posiekaj.
  2. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, drobno pokrój (najlepiej w kostkę).
  3. Posiekaj też umytą natkę pietruszki.
  4. Pomidory umyj, usuń szypułki. Ponacinaj na krzyż skórkę, zalej wrzątkiem na 1-2 minuty. 
  5. Potem zdejmij skórkę, pokrój pomidory w kostkę. Jeśli lubisz salsę o idealnie gładkiej konsystencji, bez cząstek, możesz je zblendować.
  6. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju (np. 1 łyżkę, maksymalnie 2). Zeszklij krótko czosnek i cebulę.
  7. Dodaj pokrojone papryki, smaż chwilę, aż cząstki lekko zmiękną.
  8. Dodaj kawałki pomidorów, ocet jabłkowy, cukier, sól, pieprz i oregano.
  9. Wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 30-40 minut, aż salsa zgęstnieje. Mieszaj co jakiś czas, żeby nic się nie przypaliło.
  10. Na sam koniec dodaj sok wyciśnięty z 2 limonek oraz posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze raz wymieszaj.
  11. Przygotuj czyste, wyparzone i osuszone słoiki. Przelewaj do nich gorącą salsę pomidorową, pamiętając żeby zostawiać trochę wolnego miejsca u góry słoika.
  12. Zakręć słoiki i pasteryzuj we wrzątku przez 15-20 minut.
  13. Po ostygnięciu przechowuj słoiki w suchym i chłodnym miejscu. Pomidorowa salsa osiąga pełnię smaku po co najmniej 4 tygodniach.

Do czego później wykorzystać salsę pomidorową?

Przepis na pomidorową salsę pochodzi z Meksyku. Tam jest serwowana niemal do wszystkiego - do tortilli, dań z ryżem, a także popularnych chipsów, zwanych nachos. Ja uważam, że domowa salsa pasuje do większości potraw. Można ją nawet przewrotnie użyć do dań kuchni włoskiej, np. różnych makaronów, a także pizzy. Nie jest to może oczywiste rozwiązanie, ale rodzina z pewnością nie będzie narzekać.

Zmiany na liście składników

Zamiast natki pietruszki, wiele osób dodaje do domowej salsy kolendrę. Ja jednak nie przepadam za jej smakiem, dlatego jako zieleninę wolę dodać swojską natkę. Jeśli lubisz pikantne sosy, listę składników wzbogać o papryczkę chili. Możesz też nieco zmodyfikować listę przypraw i dorzucić trochę kuminu, jeśli lubisz.