Masa na kotlety z makaronu bez żadnych dodatków jest delikatna i raczej nieskomplikowana w smaku. Dlatego możesz do niej dorzucić, co tylko chcesz, bez większej obawy, że składniki będą się ze sobą gryzły.

Ugotowane wcześniej kluski robią za bazę i spoiwo. Warto wykorzystać żółty ser (dowolny, taki, który akurat masz w lodówce), który lekko roztopi się w środku i sprawi, że kotleciki będą zwarte, ale jednocześnie kremowe. Szynka gotowana lub wędzona „dosoli" mieszankę na kotlety, a przy tym zastąpi w pewnym stopniu mięso, czyli sprawi, że posiłek będzie bardziej sycący. Zanim jednak przejdziemy do przepisu na takie kotleciki, zastanówmy się jeszcze, co więcej można zrobić z resztek makaronu.

Co można zrobić z ugotowanego makaronu?

Kiedy zostało ci sporo makaronu ugotowanego do zupy, która zeszła w całości, nie musisz od razu w pośpiechu przyrządzać następnego gara. Kluski możesz też wykorzystać do zrobienia:

  • sałatki – na przykład z tuńczykiem lub kurczakiem. Dodaj między innymi suszone pomidory, kapary i paprykę. Polej składniki sosem majonezowym lub dorzuć pesto bazyliowe.  
  • omletu – brzmi trochę dziwnie, ale makaron stanowi sycące wypełnienie masy jajecznej. Nie musisz już sięgać po chleb.
  • zapiekanki – wrzuć do naczynia żaroodpornego lub kokilek co tylko chcesz, zalej sosem śmietanowym lub pomidorowym. Świetnie smakuje na przykład zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, ale możesz też wykorzystać warzywa, takie jak bakłażan, szpinak lub cukinia.
  • placków – najlepiej się prezentują, gdy wykorzystasz niepokrojone nitki. Wtedy placuszki będą miały śmiesznie pokręcone i powywijane brzegi. 

Mimo że z ugotowanych nitek można zrobić niejedno danie obiadowe, do tzw. czyszczenia lodówki najlepiej wykorzystać przepis na kotlety z makaronu. Pomieszczą i szynkę, i ser, a także pokrojone w kosteczkę warzywa. A do tego zyskają piękną, rumianą skórkę.  

Kotlety z makaronu z szynką i serem – przepis

Składniki:

  • około 400 g ugotowanego makaronu
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli
  • 150 g szynki
  • 150 g tartego sera żółtego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Posiekaj makaron. Cebulę i pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju. Dodaj porwaną lub pociętą na drobniejsze kawałki szynkę. Smaż przez chwilę. Zdejmij z patelni i odstaw do przestudzenia.
  2. Oczyść paprykę z gniazda nasiennego i pokrój ją w kostkę. Wrzuć do dużej miski. Dodaj makaron, cebulę, szynkę, ser, zieleninę i przyprawy. Wbij jajka. Wymieszaj wszystko razem. 
  3. Formuj z masy lekko spłaszczone kule, jak na kotlety mielone, i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż z obu stron na rumiany kolor na dobrze rozgrzanym oleju. 

Z czym podać kotleciki z makaronu?

Ponieważ kotlety z makaronu i szynki siłą rzeczy zawierają już skrobiową bazę, nie musisz podawać ich z ziemniakami. Wystarczy, że obok postawisz jakiś aromatyczny sos (może być zarówno na zimno, jak i na ciepło). Sprawdzi się na przykład musztardowy lub chrzanowy, jeśli lubisz wyraziste smaki.

Możesz też serwować kotleciki z trochę bardziej standardowym sosem czosnkowym lub pomidorowym. Podaj do tego lekką sałatkę, na przykład ze szpinaku i pomidorków koktajlowych albo postaw na klasyczną mizerię.