Sernik, chociaż niezwykle popularny w Polsce i na świecie, należy do nieco bardziej skomplikowanych wypieków. Nawet gdy przepis nie jest trudny ani nie składa się z długiej listy produktów, trzeba znać odpowiednią technikę, żeby ciasto się udało. A jest kapryśne – może opaść, wklęsnąć, popękać, wyschnąć.
Zwłaszcza wtedy, gdy podstawową masę chcesz wzbogacić o dodatkowe smaki, czyli zapraszasz do foremki składniki o różnych strukturach. Z tym przepisem jednak udaje się zawsze, bez wyjątku. Sprawdź zatem, jak zrobić sernik czekoladowy z trzech składników.
Przepis na sernik czekoladowy z 3 składników
Składniki:
- 400 g serka śmietankowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
Przygotowanie:
- Roztop gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Uważaj, żeby jej zbyt mocno nie przygrzać, bo może się wtedy rozwarstwić.
- Wymieszaj serek śmietankowy (dobrze, żeby miał temperaturę pokojową, wyjmij go wcześniej z lodówki) z roztopioną czekoladą.
- Dorzuć jajka. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi kuchennej. Powinna powstać jednolita, aksamitna, lejąca się masa czekoladowa. Jeśli wolisz słodsze wypieki, możesz dodać do niej erytrytol.
- Przelej masę do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch łyżką. Piecz sernik z gorzką czekoladą przez 35 minut w 180°C. Wyłącz piekarnik i odczekaj jeszcze 10 minut zanim otworzysz drzwiczki. Potem je uchyl, a ciasta nie wyjmuj do czasu, kiedy całkiem wystygnie.
Jak udekorować czekoladowy sernik?
Ponieważ prosty sernik czekoladowy z trzech składników nie jest zbyt słodki, możesz pozwolić sobie na odrobinę ekstrawagancji przy dekorowaniu. Świetnie sprawdzi się tu polewa orzechowa. Żeby ją przyrządzić, potrzebujesz:
- 3 łyżek masła orzechowego
- 2 łyżek miodu
Podgrzej oba składniki w rondelku. Mieszaj je cały czas, aż powstanie jednolity krem. Rozprowadź go na serniku. Odstaw udekorowany deser na jakiś czas, żeby polewa nieco zastygła.
Sernik czekoladowy warto też wzbogacić innymi dodatkami, na przykład polewą czekoladową na bazie śmietanki kremówki. Kiedy już nałożysz na wierzch miękka masę, możesz posypać ją wiórkami kokosowymi, orzechami lub bakaliami.
Ciekawie będą się prezentować na szczycie ciemnobrązowego sernika liofilizowane wiśnie. Jeśli wolisz słodsze desery, wykorzystaj do dekoracji sos karmelowy. Możesz polać nim indywidualne porcje tuż przed podaniem na podwieczorku.
Źródło: instagram.com/dieta_bez_diety

















