Ta propozycja na wykorzystanie pora na długo pozostaje w pamięci. Surówka jest tak świeża, chrupiąca i soczysta, że nie trzeba jej nawet nigdzie zapisywać, sama wciśnie się do świadomości, gdy tylko będziesz przyrządzać następny obiad. Lekko łaskocze w język, zwracając na siebie uwagę, nie tylko za sprawą pora, ale także różowej rzodkiewki. Jest tu też młoda kapusta – krucha, delikatna, swoją naturalną słodyczą balansuje ostry smak swoich koleżanek z salaterki. Niech ci nawet nie przyjdzie do głowy taplać tych świeżych składników w majonezie. Jest inny, lepszy patent.  

Z czym można łączyć por?

Tradycyjną propozycją do obiadu jest surówka z pora i jabłka oraz marchewki. Nie ma się co dziwić, że jest hitem do kotleta, bo to dobrze zbalansowana kompozycja. Polski owoc świetnie balansuje ostrość pora, a przy tym nie jest mdły, a lekko kwaśny. Smaki łagodzi też kremowy sos z majonezu i jogurtu lub śmietany. Jeśli chcesz jednak trochę pokombinować, por możesz także łączyć na przykład z:

  • kukurydzą – to również świetne źródło słodyczy balansującej ostrość pora. Kompozycja doskonała do smażonej ryby. Możesz dorzucić ziarna sezamu lub orzechy włoskie.
  • czerwoną kapustą – dla ładnego kontrastu kolorystycznego. Pasuje tu również klasyczne jabłko z marchewką.
  • ogórkiem kiszonym – to wyrazisty, kwaśny i chrupiący składnik, który dobrze uzupełnia się z porem. Dla słodyczy możesz dodać tartą gruszkę.
  • jajkiem na twardo – sprawia, że świeża sałatka staje się kremowa, bez konieczności dodawania tony majonezu.

Surówka z pora, młodej kapusty i rzodkiewki – przepis

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 szklanki cienko pokrojonego pora
  • 5 rzodkiewek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę w cienkie paseczki. Por natnij wzdłuż do rdzenia i rozłóż go płasko na desce. Teraz posiekaj – dzięki temu powstaną dość długie, zgrabne niteczki. Jeśli chcesz, żeby miał łagodniejszy smak, możesz go przelać wrzątkiem i odsączyć.
  2. Pokrój rzodkiewki w plasterki (lub w słupki). Posiekaj natkę i szczypior. 
  3. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i płynnym miodem (podgrzej go odrobinę, jeśli się skrystalizował).   
  4. Połącz wszystkie warzywa w salaterce. Dodaj sos. Wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Wstaw surówkę z pora i młodej kapusty do lodówki na około 15 minut przed podaniem, żeby smaki się przegryzły, a warzywa lekko zmiękły. 

Do czego pasuje nowalijkowa surówka z pora?

Na bank do obiadu – świetnie uzupełni klasyczne zestawienie z kotletem mielonym i młodymi ziemniakami. Zastąpi także surówkę z marchewki jako dodatek do smażonej lub pieczonej ryby. Możesz serwować ją do dań z grilla. Nie jest ciężka, majonezowa, więc dobrze komponuje się z tłustszymi mięsami, na przykład z karkówką, żeberkami lub boczkiem. 

Jeśli szukasz warzywnego towarzystwa dla burgera lub parówki, chrupiąca surówka z pora i młodej kapusty będzie strzałem w dziesiątkę. Włóż ją w bułkę dla „odświeżenia" kanapki. Możesz też potraktować ją jako przystawkę – podaj ją ze świeżą bagietką lub grzanką.