To ciasto kruche idealnie sprawdza się jako spód do szarlotki, sernika, makowca czy pleśniaka, do wszelkiego rodzaju słodkich tart, mazurków, a także na ciasteczka. Smakuje równie słodko, jak klasyczne, a pod jednym względem jest od niego lepsze.
Co dodać do ciasta kruchego zamiast cukru?
Możliwości jest kilka, ja wybieram zwykle ksylitol lub erytrytol. Ksylitol to zamiennik białego cukru pozyskiwany z kory brzozy. Nasze kubki smakowe odbierają jego smak jako bardzo słodki. Indeks glikemiczny (i kaloryczny) ksylitolu jest natomiast dużo niższy niż zwykłego cukru.
Z kolei erytrytol (występujący też pod nazwą: erytrol) ma 70-90% słodyczy sacharozy, a jednocześnie zerowy indeks glikemiczny. Erytrytol jest więc nieco mniej słodki, natomiast również idealnie nadaje się do ciast i deserów dla diabetyków lub po prostu osób, które z różnych powodów chcą ograniczyć ilość białego cukru w jadłospisie.
Niezależnie od tego, czy wybierzesz ksylitol czy erytrytol, warto najpierw zmielić je na pył. Kiedy jeszcze piekłam ciasta z cukrem, zauważyłam, że lepiej i szybciej się one wyrabiają, gdy zamiast drobnego cukru do wypieków lub kryształu używam właśnie cukru pudru. A przecież przy cieście kruchym liczy się sprawna praca z masą, żeby za bardzo jej nie ocieplić. Dodatkowo, puder idealnie rozpuszcza się w cieście podczas pieczenia i nie zostawia grudek. Ta sama zasada dotyczy zamienników zwykłego cukru, dlatego zawsze dbam o to, żeby zmielić słodzidło na pył, zanim dodam je do masy. Dzięki temu moje kruche ciasto jest cudownie chrupiące i przepyszne.
Przepis na kruche ciasto bez cukru
Składniki:
- 300 g mąki (pszennej, orkiszowej lub migdałowej)
- 200 g zimnego masła 82%
- 100 g ksylitolu (jeśli używasz erytrytolu, daj go nieco więcej: ok. 120 g)
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Zmiel ksylitol w młynku lub blenderze na gładki puder.
- W misce wymieszaj mąkę, sól i puder z ksylitolu.
- Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtko i śmietanę.
- Najpierw siekaj składniki nożem, a potem szybko zagnieć ciasto dłońmi.
- Kulę ciasta owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki. Powinna się chłodzić przez co najmniej godzinę przed wałkowaniem.
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż nim formę do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni C w opcji góra-dół.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem, żeby gorące powietrze nie wybrzuszyło go w czasie pieczenia.
- Kruche ciasto piecz ok. 20 minut, aż będzie apetycznie zarumienione.
Tak przygotowany kruchy spód możesz wypełnić dowolnym nadzieniem. Jeśli chcesz z niego zrobić ciastka, zamiast wykładać masą formę do pieczenia (punkt 6), z rozwałkowanego placka wycinaj dowolne kształty za pomocą foremek, a następnie wstaw ciasteczka do piekarnika na ok. 10-13 minut, aż zezłocą się na brzegach.
Najważniejsze zasady podczas robienia ciasta kruchego
Niezależnie od tego, czy swój wypiek słodzisz białym cukrem czy jego zamiennikiem, kilka zasad pozostaje niezmiennych. Żeby ciasto wyszło idealnie kruche:
- składniki (masło, śmietana, żółtko) muszą być zimne.
- długie wyrabianie masy skutkuje kurczeniem się i zmianą kształtu ciasta podczas pieczenia. Im szybciej zagniecione ciasto, tym lepiej.
- w momencie wkładania do piekarnika ciasto powinno być chłodne (w przeciwnym razie będzie się mocno kruszyło po upieczeniu).
- kruche ciasto zawsze wkładaj do nagrzanego piekarnika.
- ciasto kruche wyjmuj z formy dopiero po pełnym ostygnięciu - dzięki temu nie rozpadnie się i nie pokruszy.
Trzymając się tych prostych reguł, zyskasz pewność, że twoje ciasto będzie perfekcyjnie kruche i pyszne.
















