Wszyscy czekoladoholicy już zacierają ręce na samo wspomnienie o brownie. I nie ma większego znaczenia, czy to będzie klasyczny przepis, czy jakiś kolejny wynalazek, bo każde brownie smakuje wyśmienicie. A brownie z czerstwego chleba to prawdziwe mistrzostwo świata. Nie dość, że wyśmienite, to jeszcze łatwe, a przy okazji wykorzystuje produkt, który normalnie trafiłby do kosza. Już zacznijcie przekopywać się przez chlebak w poszukiwaniu czerstwych kromek.

Naszykuj składniki na nietypowe brownie

Brownie z czerstwego chleba bez problemu zaspokoi chętkę na coś słodkiego. Przy okazji można wykorzystać zalegające produkty. A samo ciasto zrobicie w prosty sposób, a potem szybciutko poczujecie zniewalający aromat piekącego się ciasta.

  • 250 g czerstwego chleba
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki brązowego cukru muscovado
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej

Jak zrobić brownie z czerstwego chleba?

  1. Chleb pokrusz na mniejsze kawałki i zalej go gorącym mlekiem. Pougniataj go widelcem, żeby wchłonął jak najwięcej płynu. Dodatkowo możesz odstawić go jeszcze na 10-15 minut. A następnie zblenduj na papkę.
  2. Do miski wbij 2 jajka ogrzane do temperatury pokojowej (musisz je wyjąć wcześniej z lodówki, najlepiej godzinę przed przygotowaniem ciasta). Dosyp cukier i kakao (przesiej je w razie potrzeby), dołóż masło i wlej esencję waniliową. Zmiksuj całość na gładką, puszystą masę. Potem zacznij dodawać do niej porcjami papkę chlebową.
  3. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż surowe ciasto do foremki. 
  4. Brownie z czerstwego chleba wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Odmierz 40 minut i sprawdź patyczkiem, czy się upiekło. Powinien wyjść suchy, bez surowych kawałków masy. W razie czego po prostu wydłuż pieczenie o kilka minut.

Z czego jeszcze można zrobić brownie?

Brownie doczekało się już wielu wariacji, mniej lub bardziej wyszukanych. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dużą popularność zyskało: