Rynek słodyczy zmienia się na naszych oczach w tempie niezwykle szybkim. Weźmy choćby takie żelki. Do niedawna wybierać można było co najwyżej między małymi gumowymi misiami a długaśnymi żelkami-kablami. Dziś wybór jest tak duży, że aż trudno się połapać czym jedne różnią się od drugich.
Czym zagęszczane są żelki bez żelatyny?
W tym zalewie rozmaitych produktów natrafiłem ostatnio na wyjątkowo ciekawy produkt. W jednym z marketów znanej sieci udało mi się kupić żelki bez dodatku żelatyny i bez dodatku agaru.
Nasuwa się więc pytanie, w jaki sposób zostały zagęszczone? Lektura składu nie pozostawia złudzeń – producentowi udało się to dzięki skrobi ziemniaczanej i gumie guar.
Redakcja MojeGotowanie.pl
Jak zrobić domowe żelki bez żelatyny?
Co prawda ani w żadnym sklepie nie udało mi się znaleźć gumy guar, ale nie zraziłem się i postanowiłem odtworzyć na próbę ten przepis w domu w nieco inny sposób. Przyświecała mi myśl, żeby żelki były pozbawione zbędnej chemii, a zamiast tego bazowały na naturalnych składnikach – owocowych sokach.
Moja żelka z założenia miała nie zawierać także ani żelatyny, ani żadnego innego zagęstnika w typie agaru. Postanowiłem zagęścić ją tylko i wyłącznie skrobią ziemniaczaną. W tym miejscu nasuwa się pytanie, czy to w ogóle możliwe? A i owszem – ważna jest tylko odpowiednia proporcja i odpowiedni czas gotowania.
Przepis na domowe żelki bez żelatyny
Składniki – część pierwsza:
- 300 g cukru
- 200 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki – część druga:
- 350 ml wody
- 80 g skrobi
- 2 łyżki syropu malinowego
- Tłuszcz do wysmarowania formy (np. olej)
- Cukier puder
Przygotowanie:
- Wymieszaj w garnku cukier, sok z cytryny i wodę (200 ml), wstaw na gaz. Zagotuj i pozostaw na ogniu przez ok. 5 minut, by składniki dobrze się połączyły.
- Następnie wymieszaj pozostałą część wody ze skrobią na patelni, wstaw na ogniu i doprowadź do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć wlej przygotowany wcześniej syrop i sok malinowy. Doprowadź wszystko do wrzenia.
- Gotową masę wylej do natłuszczonego wcześniej naczynia. Odstaw na godzinę by wystygła i zgęstniała.
- Po upływie tego czasu posyp żelkę cukrem pudrem i przełóż na deskę lub blat. Pokrój na małe kawałki.
Smacznego!


















