Rynek słodyczy zmienia się na naszych oczach w tempie niezwykle szybkim. Weźmy choćby takie żelki. Do niedawna wybierać można było co najwyżej między małymi gumowymi misiami a długaśnymi żelkami-kablami. Dziś wybór jest tak duży, że aż trudno się połapać czym jedne różnią się od drugich.

Czym zagęszczane są żelki bez żelatyny?

W tym zalewie rozmaitych produktów natrafiłem ostatnio na wyjątkowo ciekawy produkt. W jednym z marketów znanej sieci udało mi się kupić żelki bez dodatku żelatyny i bez dodatku agaru. 

Nasuwa się więc pytanie, w jaki sposób zostały zagęszczone? Lektura składu nie pozostawia złudzeń – producentowi udało się to dzięki skrobi ziemniaczanej i gumie guar.

Redakcja MojeGotowanie.pl

Jak zrobić domowe żelki bez żelatyny?

Co prawda ani w żadnym sklepie nie udało mi się znaleźć gumy guar, ale nie zraziłem się i postanowiłem odtworzyć na próbę ten przepis w domu w nieco inny sposób. Przyświecała mi myśl, żeby żelki były pozbawione zbędnej chemii, a zamiast tego bazowały na naturalnych składnikach – owocowych sokach. 

Moja żelka z założenia miała nie zawierać także ani żelatyny, ani żadnego innego zagęstnika w typie agaru. Postanowiłem zagęścić ją tylko i wyłącznie skrobią ziemniaczaną. W tym miejscu nasuwa się pytanie, czy to w ogóle możliwe? A i owszem – ważna jest tylko odpowiednia proporcja i odpowiedni czas gotowania.

Przepis na domowe żelki bez żelatyny

Składniki – część pierwsza:

  • 300 g cukru
  • 200 ml wody 
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Składniki – część druga:

  • 350 ml wody 
  • 80 g skrobi 
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • Tłuszcz do wysmarowania formy (np. olej)
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w garnku cukier, sok z cytryny i wodę (200 ml), wstaw na gaz. Zagotuj i pozostaw na ogniu przez ok. 5 minut, by składniki dobrze się połączyły.
  2. Następnie wymieszaj pozostałą część wody ze skrobią na patelni, wstaw na ogniu i doprowadź do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć  wlej przygotowany wcześniej syrop i sok malinowy. Doprowadź wszystko do wrzenia.
  3. Gotową masę wylej do natłuszczonego wcześniej naczynia. Odstaw na godzinę by wystygła i zgęstniała.
  4. Po upływie tego czasu posyp żelkę cukrem pudrem i przełóż na deskę lub blat. Pokrój na małe kawałki.

Smacznego!