Pełne bąbelków, napowietrzone, mięciutkie i przede wszystkim wspaniale kolorowe. Takie są właśnie pianki galaretkowe z ledwie dwóch składników. Lista produktów potrzebnych do przygotowania tego wyjątkowego deseru nie jest żadną tajemnicą. Na skromnej liście widnieją właśnie wyłącznie dwie pozycje – pierwsza z nich to galaretki owocowe, a druga to zwykła ciepła woda.
Tyle właśnie potrzeba do zrobienia zwykłej galaretki. To dla nikogo nie powinno stanowić żadnej tajemnicy. A co jeśliby tak spróbować ubić galaretkę na pianę tak samo jak jajka? Takie podejście do sprawy spowoduje, że galaretki zwiększą swoją objętość. Ważne jednak, by zrobić to wówczas, zanim dojdzie do stężenia galaretek – choćby nawet częściowego.
Jak zrobić „mleczne kanapki” z galaretek?
Następnie pozostaje tylko przełożyć puszystą kolorową masę do foremki, odstawić do stężenia, a potem pokroić na fantazyjne kosteczki. I voila – wspaniały, a banalnie wręcz prosty deser gotowy. Z pewnością przypadnie do gustu szczególnie młodym smakoszom i łasuchom.
Jeśli chcesz nieco zmodyfikować tę recepturę i nieco ją ulepszyć, pomyśl o wafelkach lub herbatnikach na górę i dół pianek. W tym celu należy wyłożyć foremkę ciasteczkami, a także przełożyć wylaną już masę galaretkową takimi samymi wypiekami. W ten sposób uda się osiągnąć efekt trochę na kształt tak zwanych mlecznych kanapek.
Przepis na pianki galaretkowe
Składniki:
- 2 opakowania galaretki o dowolnym smaku (np. malinowa lub truskawkowa) – po 70-80 g każda
- Ok. 180 ml gorącej wody (ok. 3/4 szklanki)
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania odpowiedniej foremki dla pianek. W tym celu weź plastikowe lub wykonane z inne tworzywa pudełko na żywność i wyłóż je folią spożywczą.
- Wsyp galaretki do rondla lub do plastikowego wiaderka – chodzi o takie naczynie, w którym łatwo będzie się potem ubijało mikserem całą mieszankę.
- Wymieszaj galaretki z gorącą wodą do rozpuszczenia się całości proszku.
- Zacznij ubijanie wymieszanej galaretki z wodą za pomocą miksera. Na początku używaj średnich obrotów miksera, by potem zwiększyć je na pełne. Ubijanie powinno potrwać łącznie ok. 10 min. Po tym czasie galaretka spieni się i zmieni barwę na kremową, a także zwiększy znacznie swoją objętość podobnie jak ubijane długo żółtka jaj.
- Wylej ubite galaretki do przygotowanego wcześniej naczynia. Odstaw do ostygnięcia, a potem włóż do lodówki na ok. 3 godziny do pełnego stężenia pianek.
- Gdy pianka będzie już ścięta, wyciągnij ją z naczynia. W tym celu odwróć je do góry nogami i delikatnie zsuń. Następnie zdejmij folię spożywczą i pokrój na równe kostki.
Smacznego!
















