Kuchnia włoska jest znana i lubiana na całym świecie. Ale nie ma co im zazdrościć, ponieważ i u nas jest wiele cudownych dań charakterystycznych dla naszego regionu. A lazania w polskiej wersji, to cudowny zamiennik, o wiele lżejszy i przepyszny. Sprawdź, jak ją zrobić bez nadmiernych kalorii.

Jak zrobić lazanię z młodej kapusty?

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatka) lub innego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • dodatkowo: ser żółty do posypania, np. cheddar lub mozzarella

Przygotowanie krok po kroku:

Zacznij od przygotowania młodej kapusty. Zdejmij z niej wszystkie uszkodzone wierzchnie liście. Wytnij głąb, ale bez rozkrajania kapusty, zupełnie jak na gołąbki z młodej kapusty.

Getty Images

  1. Naszykuj duży garnek i zagotuj w nim osoloną wodę. Włóż do niej kapustę na 10 minut. Obserwuj ją, liście powinny być miękkie i łatwo odchodzić od główki. Wyjmij, zaczekaj, aż przestygnie dosłownie chwilkę i zdejmij z niej pozostałe liście. Odłóż je na chwilę.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju. Pod sam koniec dodaj też czosnek dosłownie na minutkę. Uważaj, żeby się nie przypalił.
  3. Teraz przygotuj mięso mielone. Możesz skorzystać z gotowego, ale zwróć uwagę na zawartość mięsa, powinno być w nim mało tłuszczu i bez żadnych innych dodatków. Druga opcja, to kupienie całej łopatki i zmielenie jej w domu bądź w sklepie mięsnym na życzenie.
  4. Do mięsa dodaj przestudzoną cebulę z czosnkiem, dosyp bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz, paprykę, wbij też jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj, przez co najmniej minutę, żeby się dobrze napowietrzyło. Odłóż je na chwilę i przygotuj sos.

Sos do lazanii z kapusty

Składniki:

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miski przełóż przecier pomidorowy (nie koncentrat), dosyp do niego bazylię, oregano, sól i pieprz, a także odrobinę chili, jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak. Wszystko dokładnie wymieszaj i podziel na pół. Jedną część podgrzej przed podaniem, to będzie sos do lazanii z młodej kapusty.

 Składanie warstw lazanii i pieczenie

  1. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dnie ułóż kilka liści kapusty, na nie nanieś połowę mięsa. Polej je połową przecieru pomidorowego. Powtórz czynność, czyli kapusta, mięso, sos. Na wierzch nałóż ostatnią porcję liści kapuścianych i posyp obficie startym serem żółtym.
  2. Lazania z młodej kapusty pod przykryciem powinna trafić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół. Odmierz 30-35 minut. Potem zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 10 minut.
  3. Zapiekankę z kapusty podawaj na ciepło, polaną podgrzanym sosem pomidorowym.