Młoda kapusta Okrasy to lepsza wersja tej zwykłej w sosie pomidorowym. Ta bardziej sycąca i odświętna propozycja pokazuje, jak z pozoru prostych produktów wyciągnąć maksimum smaku. Takiej wersji na pewno nikt się nie spodziewa. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Młoda kapusta z klopsikami Okrasy: przepis

Składniki na klopsiki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka całego kminku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g udźca jagnięcego

Składniki na kapustę: 

  • 1 główka białej kapusty
  • szczypta cukru
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka całego kminku
  • 100 g masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • 100 ml wody
  • 500 g krojonych pomidorów z puszki

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno czosnek, cebulę i natkę pietruszki. Kminek rozetrzyj w moździerzu.
  2. Udziec jagnięcy zmiel w maszynce na drobnym sicie.
  3. W misce połącz mięso z czosnkiem, cebulą, utartym kminkiem i natką pietruszki. Dobrze wymieszaj ręką, aż masa będzie jednolita.
  4. Uformuj małe klopsiki o średnicy około 3 cm.
  5. Rozgrzej olej na patelni i smaż klopsiki, aż będą rumiane z każdej strony. Zdejmij je z patelni.
  6. Kapustę pokrój w kostkę o boku 2 cm. Wrzuć na tę samą patelnię i podsmaż przez kilka minut.
  7. Wlej wodę, dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Wszystko przemieszaj.
  8. W moździerzu rozgnieć pieprz i dodaj go do kapusty razem z klopsikami i masłem.
  9. Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut. Dopraw solą, cukrem i dodatkową porcją kminku.

Możesz podmienić kilka składników

Nie masz jagnięciny? Spokojnie – możesz zastąpić ją mielonym indykiem lub wołowiną. Efekt będzie nieco inny, ale również pyszny. Zamiast krojonych pomidorów z puszki użyj świeżych, sparzonych i obranych – zwłaszcza w sezonie. Młoda kapusta z klopsikami Okrasy będzie jeszcze lepsza z pomidorkami koktajlowymi. Masło możesz zastąpić oliwą, ale wtedy danie będzie nieznacznie mniej kremowe. Jeśli nie lubisz intensywnego aromatu kminku, dodaj go mniej lub sięgnij po majeranek – też dobrze podkreśli smak kapusty. Dodatkowo możesz też dorzucić marchewkę, która jest częstym towarzyszem duszonej kapusty. A jak dodasz do niej ziemniaki pokrojone w kostkę, to od razu powstanie pełne danie obiadowe. Dla smaku możesz dorzucić jeszcze listki laurowe i ziele angielskie. 

Jak podać duszoną młodą kapustę z klopsikami Okrasy?

Przełóż ją na głęboki talerz, i zaserwuj młodą kapustę z koperkiem lub natką pietruszki. Możesz też dołożyć łyżkę kwaśnej śmietany, jeśli lubisz lekkie przełamanie smaku. To danie dobrze komponuje się z kromką wiejskiego chleba albo kawałkiem razowca. Nieodzownym towarzyszem kapusty są również ziemniaki, purée ziemniaczane, ale sprawdzi się również makaron lub ryż. Jeśli chcesz, żeby było bardziej wykwintnie – podaj je w małych porcjach jako przystawkę na ciepło podczas spotkania z gośćmi.