Młoda kapusta Okrasy to lepsza wersja tej zwykłej w sosie pomidorowym. Ta bardziej sycąca i odświętna propozycja pokazuje, jak z pozoru prostych produktów wyciągnąć maksimum smaku. Takiej wersji na pewno nikt się nie spodziewa. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.
Młoda kapusta z klopsikami Okrasy: przepis
Składniki na klopsiki:
- 1 cebula
- 1 łyżeczka całego kminku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 200 g udźca jagnięcego
Składniki na kapustę:
- 1 główka białej kapusty
- szczypta cukru
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżka całego kminku
- 100 g masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- szczypta soli
- 100 ml wody
- 500 g krojonych pomidorów z puszki
Sposób przygotowania:
- Posiekaj drobno czosnek, cebulę i natkę pietruszki. Kminek rozetrzyj w moździerzu.
- Udziec jagnięcy zmiel w maszynce na drobnym sicie.
- W misce połącz mięso z czosnkiem, cebulą, utartym kminkiem i natką pietruszki. Dobrze wymieszaj ręką, aż masa będzie jednolita.
- Uformuj małe klopsiki o średnicy około 3 cm.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż klopsiki, aż będą rumiane z każdej strony. Zdejmij je z patelni.
- Kapustę pokrój w kostkę o boku 2 cm. Wrzuć na tę samą patelnię i podsmaż przez kilka minut.
- Wlej wodę, dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Wszystko przemieszaj.
- W moździerzu rozgnieć pieprz i dodaj go do kapusty razem z klopsikami i masłem.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut. Dopraw solą, cukrem i dodatkową porcją kminku.
Możesz podmienić kilka składników
Nie masz jagnięciny? Spokojnie – możesz zastąpić ją mielonym indykiem lub wołowiną. Efekt będzie nieco inny, ale również pyszny. Zamiast krojonych pomidorów z puszki użyj świeżych, sparzonych i obranych – zwłaszcza w sezonie. Młoda kapusta z klopsikami Okrasy będzie jeszcze lepsza z pomidorkami koktajlowymi. Masło możesz zastąpić oliwą, ale wtedy danie będzie nieznacznie mniej kremowe. Jeśli nie lubisz intensywnego aromatu kminku, dodaj go mniej lub sięgnij po majeranek – też dobrze podkreśli smak kapusty. Dodatkowo możesz też dorzucić marchewkę, która jest częstym towarzyszem duszonej kapusty. A jak dodasz do niej ziemniaki pokrojone w kostkę, to od razu powstanie pełne danie obiadowe. Dla smaku możesz dorzucić jeszcze listki laurowe i ziele angielskie.
Jak podać duszoną młodą kapustę z klopsikami Okrasy?
Przełóż ją na głęboki talerz, i zaserwuj młodą kapustę z koperkiem lub natką pietruszki. Możesz też dołożyć łyżkę kwaśnej śmietany, jeśli lubisz lekkie przełamanie smaku. To danie dobrze komponuje się z kromką wiejskiego chleba albo kawałkiem razowca. Nieodzownym towarzyszem kapusty są również ziemniaki, purée ziemniaczane, ale sprawdzi się również makaron lub ryż. Jeśli chcesz, żeby było bardziej wykwintnie – podaj je w małych porcjach jako przystawkę na ciepło podczas spotkania z gośćmi.


















