Przepis na to ciasto jest bardzo klasyczny, ale efekt niezwykle elegancki. Puszysty biszkopt świetnie łączy się z lekkim kremem na mascarpone i ze świeżymi truskawkami. Naprawdę trudno poprzestać na jednym kawałku.

Jak zrobić lekkie ciasto z truskawkami i kremem? Przepis

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g truskawek

Do nasączenia:

  • sok z 1 cytryny
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru

Do posypania:

  • 50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Umyj jajka i oddziel żółtka od białek.
  2. Ubij białka, a kiedy będą spienione, dodawaj stopniowo cukier i miksuj na sztywną pianę.
  3. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku.
  4. Mąkę tortową i skrobię wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
  5. Delikatnie wmieszaj mąkę w masę jajeczną.
  6. Wylej ciasto do formy o średnicy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w temperaturze 170°C przez około 25 minut, do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu odstaw biszkopt do lekkiego przestudzenia, a potem wyjmij z formy i całkowicie wystudź.
  9. Przekrój biszkopt na dwa równe blaty.
  10. W ciepłej wodzie rozpuść cukier i dodaj sok z cytryny, przygotowując płyn do nasączenia biszkoptu.
  11. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę.
  12. Ubij schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno i delikatnie połącz z mascarpone.
  13. Pokrój truskawki na ćwiartki lub połówki.
  14. Ułóż pierwszy blat biszkoptu w tortownicy i nasącz połową przygotowanego płynu.
  15. Rozsmaruj krem na biszkopcie, wyłóż pokrojone truskawki.
  16. Przykryj drugim blatem biszkoptu i nasącz go pozostałym ponczem.
  17. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.
  18. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem, płatkami migdałowymi i udekoruj świeżymi truskawkami.
  19. Pokrój w kostkę.

Proste ciasto z mascarpone i truskawkami - modyfikacja przepisu

Jeśli nie masz truskawek, świetnie sprawdzą się również maliny, borówki czy nawet brzoskwinie z puszki. Krem mascarpone możesz wzbogacić o kilka kropel ekstraktu waniliowego lub odrobinę skórki cytrynowej, by nadać mu świeżości.

Jeśli zależy ci na czasie, biszkopt możesz upiec dzień wcześniej. Zyska na smaku i łatwiej będzie go przekroić. Truskawki warto osuszyć ręcznikiem papierowym po umyciu, by nie puściły zbyt dużo soku i nie rozmoczyły kremu.

Jak podać ciasto z truskawkami i kremem mascarpone?

To ciasto doskonale sprawdzi się na rodzinne grille, pikniki czy popołudniowe podwieczorki. Ja lubię kroić je w kostkę na mniejsze kawałki, bo zawsze każdy chce dokładkę. Świetnie pasuje na letnie przyjęcia. Możesz zrobić też okrągły biszkopt i podać je w formie tortu. Zrobi jeszcze większe wrażenie.