Niedawno widziałam na kanale naszej redakcji przepis na szarlotkę na kruchym cieście. I choć bardzo ją lubię, to tym razem postanowiłam zrobić ją trochę inaczej, czyli bez pieczenia. Wyszła przepyszna. Dzieci jadły ją jak szalone. Od tej pory proszą tylko o nią, twierdząc, że jest lepsza niż ta tradycyjna. Mnie smakują obie, jednak ta bez pieczenia jest dużo szybsza do przygotowania, robię ją niemal ekspresowo, wykorzystując kilka gotowych produktów.

Jak zrobić szybką szarlotkę bez pieczenia?

Moja szarlotka bez pieczenia składa się z 3 warstw. Na spód wykładam zmiksowane z masłem herbatniki. Możesz je zamienić na dowolne ulubione ciastka lub wyłożyć po prostu podłużne biszkopty. Drugą warstwę stanowią jabłka. Używam gotowych ze słoika (zrobiłam już kilka w tym roku). Jeśli wolisz, możesz uprażyć jabłka. Wystarczy, że obierzesz je ze skórki, pokroisz drobno i podsmażysz w garnku, aż zmiękną i puszczą sok. Wymieszaj je wtedy z galaretką. Trzecią warstwę stanowi bita śmietana z serkiem mascarpone.

Całość dekoruję prażonymi orzechami włoskimi, choć będzie pasowała również tarta czekolada lub odrobina wiórków kokosowych. Najwięcej czasu zajmuje czekanie, aż szarlotka stężeje, ale jeśli dobrze ubiłaś śmietanę, to po godzinie możesz już ją kroić. Świetnie trzyma formę, nie rozpada się i obłędnie smakuje. Delikatny spód świetnie komponuje się ze słodką masą jabłkową i lekkim, puszystym kremem. 

Przepis na szarlotkę bez pieczenia

Składniki:

  • 200 g herbatników 
  • 100 g masła
  • 500 g prażonych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • posiekane orzechy włoskie do dekoracji ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 24 cm). Ciasteczka pokrusz na mniejsze kawałki, przełóż je do malaksera i zmiksuj z miękkim masłem na mokrą kruszonkę. Wylep nią spód formy oraz boki. Odstaw do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  2. Prażone jabłka przełóż do garnka i podgrzej je. Gdy będą gorące, wsyp do nich galaretkę w proszku. Wymieszaj dokładnie, aby się całkowicie rozpuściła. Wyłóż jabłkową galaretkę na spód z ciasteczek. Ponownie włóż deser do lodówki.
  3. W tym czasie do miski przelej zimną śmietankę kremówkę i mascarpone oraz wsyp cukier puder. Ubij składniki na gęstą i puszystą masę. Wyłóż ją na schłodzone jabłka. Ciasto włóż do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj posiekanymi, prażonymi orzechami.