Choć wielu z nas wciąż trzyma się klasycznych ogórków konserwowych, warto czasem sięgnąć po coś mniej oczywistego. Pędy bambusa to właśnie jeden z tych dodatków, który może nie wygląda znajomo, ale potrafi świetnie odnaleźć się nawet w tradycyjnych daniach. Jeśli jeszcze nie miałaś czy nie miałeś ich w swojej kuchni – pora to zmienić.

Pędy bambusa – co to jest?

Pędy bambusa to młode, jeszcze niezdrewniałe przyrosty niektórych gatunków bambusa, zbierane zanim zdążą całkowicie się rozwinąć. Choć w Europie są nadal mało popularne, w Azji to składnik równie powszechny, jak u nas kapusta czy ogórki. Najczęściej używa się ich w kuchni chińskiej, tajskiej, koreańskiej oraz wietnamskiej – to właśnie tam są standardowym dodatkiem do zup, dań smażonych, makaronów i surówek.

Jak smakują pędy bambusa?

Mają delikatny smak, lekko orzechowy, są chrupiące i świetnie chłoną przyprawy. Zazwyczaj dostępne są w wersji konserwowej – pokrojone w cienkie plasterki lub słupki, zanurzone w lekko słonej zalewie. Co ważne, nie mają intensywnego smaku, dzięki czemu można je łączyć praktycznie z każdym daniem.

Jeśli zastanawiasz się, czy bambus nie jest przypadkiem twardy i suchy – spokojnie. Do jedzenia nadają się tylko jego młode pędy, które są miękkie i wciąż delikatne, a po krótkiej obróbce cieplnej stają się idealnym dodatkiem do wielu potraw.

Pędy bambusa – dlaczego warto włączyć je do jadłospisu?

Pędy bambusa są niskokaloryczne – 100 gramów to zaledwie około 20-30 kcal, więc idealnie sprawdzą się w lekkiej kuchni. Zawierają sporo błonnika, potas oraz witaminy z grupy B.

Ze względu na swoją konsystencję i pochodzenie, są też świetnym wyborem dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej – można nimi wzbogacić potrawy bez mięsa i dodać im ciekawej tekstury.

Pędy bambusa – zastosowanie w kuchni

Jeśli lubisz dania z woka, zupy typu ramen albo orientalne surówki – ten składnik na pewno ci się przyda. Pędy bambusa mają uniwersalne zastosowanie – możesz je:

  • wrzucić do zupy (np. chińskiej lub tajskiej)
  • dodać do dań smażonych (np. z kurczakiem, warzywami i sosem sojowym)
  • pokroić do surówki z marchewki, kapusty pekińskiej i kiełków
  • zapiec razem z ryżem lub makaronem
  • zblendować z przyprawami i stworzyć pastę do kanapek lub wrapów

Świetnie komponują się z imbirem, czosnkiem, sezamem, kolendrą, ostrą papryką czy sosem hoisin. Możesz też potraktować je jak konserwowe warzywa i dodać do klasycznej sałatki warzywnej – nadadzą jej ciekawego smaku i przyjemnej chrupkości.

Gdzie kupić pędy bambusa w Polsce?

Kupisz je bez problemu w wielu popularnych sklepach. Znajdziesz je:

  • w większych marketach (np. Lidl, Auchan, Carrefour, Kaufland – często w dziale z kuchnią świata lub obok ogórków konserwowych)
  • w sklepach z azjatycką żywnością (zarówno stacjonarnych, jak i internetowych)
  • na Allegro i w innych platformach zakupowych online

Wersje dostępne w Polsce to zazwyczaj pędy już gotowe do użycia – nie trzeba ich gotować ani specjalnie przygotowywać. Po otwarciu wystarczy je przepłukać i dodać do potrawy. Jeśli kupisz większe opakowanie, przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku – spokojnie wytrzymają kilka dni.