Wielkanoc to prawdziwe święto jajek we wszelkich postaciach, ale zwykle stawiamy na klasyki jak jajka w majonezie, faszerowane czy podane z sosem chrzanowym. Oprócz tego na wielu stołach pojawia się też pasta jajeczna i wszelkiego rodzaju sałatki z jajkami w roli głównej, ale w tym roku warto postawić na coś jeszcze ciekawszego. Robert Makłowicz pokazał, jak zrobić jajka po lyońsku, które nie tylko genialnie smakują, ale też pięknie prezentują się na stole. Zobacz, jak je przygotować, a gwarantujemy, że zachwycisz tym danie wszystkich gości przy świątecznym stole. 

Jak zrobić jajka po lyońsku?

Jajka po lyońsku to nic innego jak zapiekanka na bazie ugotowanych na twardo jaj oraz sosu cebulowego. Co prawda niektórzy wybierają do tego dania sos beszamelowy, ale Robert Makłowicz na swoim filmie pokazał lżejszy wariant z dodatkiem cebuli duszonej na białym winie.

Tak przygotowane jajka na ciepło to genialny pomysł na wielkanocne danie, a dodatkowym plusem jest tu łatwość przygotowania, bo mając już ugotowane na twardo jaja oraz duszoną w winie cebulkę, wystarczy jedynie tylko trochę masła do wysmarowania blachy oraz nieco tartego sera (najlepiej ementalera lub gruyere) i bułki tartej na wierzch zapiekanki.

Potem zostaje już tylko zapiec całość przez około 30 minut i genialne danie na Wielkanoc jest gotowe. Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie spróbuj przyrządzić go w te święta. 

Jajka po lyońsku - przepis Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 7-8 jajek,
  • 2-3 duże cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka tartej bułki,
  • 50 g sera ementaler lub gruyere,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,
  • masło i olej.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, uważając, aby ich nie przegotować, bo żółtka będą wtedy miały nieestetyczne ciemne obwódki. 
  2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki, a następnie przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem i olejem. Duś ją powoli, na małej mocy palnika aż stanie się nieco ciemniejsza, ale jeszcze nie rumiana.
  3. Duszoną cebulkę przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wsyp na patelnię mąkę i podsmaż całość. Teraz dolewaj stopniowo wino, ciągle mieszając, aby powstał gęsty, aksamitny sos. 
  4. Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój w plasterki i wyłóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzchu wyłóż sos cebulowy, a potem posyp całość bułką tartą i startym serem. 
  5. Jajka po lyońsku zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut

Źródło: www.maklowicz.pl