Przyrządzanie polędwiczek wieprzowych to żadna czarna magia. Lepiej jednak od początku zdawać sobie sprawę, z jakim mięsem ma się do czynienia. Przez to, że gości ono na naszych talerzach dość rzadko, wiele osób zapomina o jej delikatności i „przeciąga” ją czy to w formie gulaszu, potrawki czy po prostu w piekarniku. Efekt? Kawałki tak suche i mało przyjemne w smaku, że z trudem można je przeżuć...

Tymczasem polędwiczka wymaga specjalnego traktowania. Jej obróbkę termiczną najlepiej podzielić sobie na trzy równie ważne etapy, których nie można w żaden sposób zmieniać, pomijać ani mieszać ich kolejności. 

Adobe Stock, grinchh

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe metodą „na trzy”?

Pierwszym etapem jest konieczne podsmażenie polędwiczki przed pieczeniem. Ten proces zamknie pory mięsa i sprawi, że podczas pieczenia nie ucieknie z niego wilgoć, czyli czynnik decydujący o soczystości. 

By nie przesuszyć mięsa na dalszym etapie przygotowań, trzeba roztropnie podejść do samego pieczenia. To nie powinno trwać zbyt długo. Także ze względu na niewielkie rozmiary kawałka polędwicy, 10-minutowe pieczenie w zupełności wystarczy, choć jeśli boisz się lekko różowego mięsa wieprzowego, sprawdź jego temperaturę w środku (powinno to być ok. 63-65 st. C) lub po prostu piecz mięso ok. 12 minut. 

To jednak nie koniec. Nie można kroić tak pieczonego mięsa od razu po wyjęciu z piekarnika. Polędwiczka „dochodzi” bowiem dalej odpoczywając jeszcze przez 5-10 minut przed krojeniem i podawaniem. Dzięki temu możemy mieć pewność, że mięso będzie wspaniale wilgotne, soczyste i upieczone w punkt!

Przepis na pieczone polędwiczki wieprzowe

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (waga ok. 0,6 kg)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szczypta papryki ostrej w proszku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania marynaty. Obierz i posiekaj drobniutko czosnek. Dodaj do niego odrobinę oleju, miód, sos sojowy i przyprawy: tymianek, paprykę w proszku, sól i pieprz.
  2. Dokładnie oczyść polędwiczkę z wszelkich błonek, żyłek i przerostów tłuszczu na powierzchni polędwiczki.
  3. Natrzyj mięso przyprawami i dokładnie przykryj, po czym włóż do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Przed przystąpieniem do obróbki termicznej, wyjmij mięso z lodówki, by złapało temperaturę pokojową. Gdy ten stan zostanie osiągnięty podsmaż polędwiczkę na patelni dosłownie 1-2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  5. Przygotuj blaszkę – przełóż na nią polędwiczkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 10-12 minut. 
  6. Po tym czasie nie przekłuwaj, ani nie krój mięsa. Wyłóż je z piekarnika i pozwól by odpoczęło przez kolejnych 5-10 minut.
  7. Krój na plastry i podawaj z ziemniakami lub innymi dodatkami i surówkami. Z pozostałości na patelni i w blaszce można zrobić tak zwany sos własny – wystarczy delikatnie go zredukować i zagęścić odrobiną mąki rozrobionej z wodą lub słodką śmietanką o zawartości tłuszczu 30%.

Smacznego!