Zazwyczaj na święta chcemy zrobić wrażenie na gościach i kupujemy drogie mięsa, jak szynka czy schab, by upiec je i podać efektownie na stół. Jeśli jednak nie mamy w tym doświadczenia, zamiast wybitnej pieczeni podajemy suche mięso, które w środku bywa niedopieczone, albo jest mało wyraźne w smaku. Zamiast więc ryzykować porażkę, lepiej sięgnąć po mięso, które na pewno pięknie się upiecze, będzie soczyste i pyszne. Chodzi o nasza popularną karkówkę.
Ktoś pomyśli, ze ja to, taka zwykła wieprzowa karkówka? W końcu tego typu dania jemy niemalże przez cały rok. Wcale jednak nie trzeba z niej od razu rezygnować. Odpowiednio zamarynowana i pieczona może stać się prawdziwą gwiazdą świątecznego stołu. Trzeba tylko wiedzieć, jak się z nią obejść.
Getty Images, Paweł Kacperek
Jak zrobić karkówkę na święta?
Dobrze zamarynowana, przygotowana do pieczenia duża karkówka zrobi nie mniejszą furorę niż droższe kawałki mięsa. Słowo klucz to jednak „dobrze” – nie warto zdawać się tutaj na swój własny nos.
Lepiej przygotować marynatę według dobrego przepisu (np. tego poniżej), a wcześniej odpowiednio naszpikować ją czosnkiem, obłożyć cebulą, a potem jeszcze obsmażyć przed pieczeniem. Tak przygotowane mięso odwdzięczy się fenomenalnym smakiem na talerzu – nie gorszym niż droga polędwica wołowa.
Przepis na marynowaną pieczoną karkówkę
Składniki:
2 kg karkówki
2 cebule
Ok. 10 ząbków czosnku
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka lubczyku
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki octu
- Tłuszcz do smażenia
- 3-4 łyżki wody
Przygotowanie:
- Karkówkę oczyść, pozbaw błonek.
- Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki (ale nie drobno). Ponakłuwaj mięso i wciśnij kawałeczki czosnku na całej powierzchni kawałka mięsa.
- Przygotuj marynatę. Wsyp do miski 3 łyżki majeranku, dodaj 2 łyżki papryki wędzonej, 1 łyżkę lubczyku, 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 1 łyżkę pieprzu ziołowego, 1 łyżkę czosnku granulowanego i płaską łyżkę soli oraz 3 łyżki octu winnego i 1 łyżkę musztardy miodowej. Zioła przed dodaniem do marynaty warto rozetrzeć w rękach. Dolej do przypraw 3-4 łyżek wody i dokładnie wymieszaj.
- Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i od razu w nim wetrzyj marynatę w karkówkę.
- Cebulę pokrój w plastry lub w piórka. Zasyp karkówkę tak przygotowaną cebulką. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
- Przed pieczeniem wyjmij karkówkę z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej. Obsmaż karkówkę (bez cebuli) na dobrze rozgrzanym smalcu lub na oleju, by zamknąć pory mięsa z każdej strony po ok. 10 minut. Przełóż tak przygotowaną karkówkę z powrotem do naczynia żaroodpornego. Wlej do środka ok. 100 ml wody, przykryj i piecz przez ok. 2 godziny w temp. 170 st. C.
- Gotowe mięso powinno odpoczywać po wyjęciu z piekarnika przez ok. 10-15 min przed krojeniem.
Smacznego!
Źródło: SPRÓBUJEMY!/YouTube

















