Kotlety mielone dawniej nie były moją specjalnością. Lubiłam je jeść, ale nie cierpiałam ich szykować. Zawsze wychodziły dobre, ale jednak czegoś im brakowało - trochę suche, trochę mało soczyste... Mąż oczywiście chwalił, ale ja wiedziałam że chcę osiągnąć inny efekt. Gdy niedawno mi się to udało, byłam wniebowzięta. Mieliśmy akurat gości na niedzielnym obiedzie, więc nasmażyłam furę kotletów. Obiad okazał się spektakularnym sukcesem, a ja byłam bardzo szczęśliwa, że wszyscy się zajadali. Teraz za każdym razem będę stosować ten sam trik z wodą gazowaną - a jest wprost banalnie prosty.

Trik na soczyste i chrupiące kotlety mielone

W czym tkwi sekret mojego sukcesu? Do masy na kotlety dodałam 1/3 szklanki lodowatej wody gazowanej. Bąbelki sprawiły, że masa stała się bardziej puszysta, a same kotlety nabrały lekkości i nie były suche. Ważny okazał się też wybór mięs. Po raz pierwszy użyłam połączonych kilku rodzajów: wieprzowiny, cielęciny i indyka. Dzięki temu danie nabrało jeszcze lepszego smaku i konsystencji. Gotowa masa na kotlety powinna być możliwie luźna. Jeśli będzie zbyt zbita, wtedy gotowe kotlety wyjdą twarde i suche.

Trik na chrupiącą skórkę? Proszę bardzo - wyszperałam w sieci, że warto klasyczną bułkę tartą do panierki połączyć z panko. Dzięki temu kotlety w środku będą soczyste, a na zewnątrz przyjemnie chrupkie. Ważne jest też to, aby kotlety formować wilgotnymi dłońmi i leciutko je spłaszczać przed wrzuceniem na gorący tłuszcz. Nie powinny być też zbyt duże, bo wtedy trzeba będzie dłużej je smażyć i wysuszą się w środku. Małe i spłaszczone kotlety usmażą się dużo lepiej, niż te idealnie okrągłe. 

Dokładny przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego (ja użyłam 200 g cielęciny, 200 g wieprzowiny i 200 g mięsa z indyka)
  • 1 mała kajzerka
  • 1/3 szklanki lodowatej wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • 150 ml mleka (do moczenia kajzerki)
  • do smażenia masło klarowane
  • do panierki bułka tarta i panko

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę namocz w mleku i odstaw na 20-30 minut.
  2. Mięso przełóż do miski. Cebulę zetrzyj na drobniutkich oczkach i dodaj do mięsa.
  3. Dodaj jajko, pieprz i sól.
  4. Bułkę odciśnij z mleka i dodaj do masy.
  5. Na sam koniec powolutku wlej lodowatą wodę gazowaną. 
  6. Wyrabiaj dłońmi masę, aż wszystkie składniki się połączą.
  7. Wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie kotlety. Lekko je spłaszczaj. 
  8. Bułkę tartą wymieszaj z panko w proporcji 2:1.
  9. Kotlety dokładnie opanieruj w tej mieszance.
  10. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Gdy będzie rozgrzane, smaż kotlety mielone na średnim ogniu, aż będą złociste i chrupiące.
  11. Usmażone kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Źródło: masteofficial.com