Pieczone marchewki hasselback mają wszystko, co trzeba i przekonają się do nich nawet niejadki. Przygotowane jak harmonijki jarzyny są mięciutkie w środku, ale chrupkie od spodu. Ich naturalną słodycz podkreślają przyprawy. Znajdziesz tu przede wszystkim czosnek oraz zatar, czyli prostą mieszankę rodem z Libanu z tymianku, sezamu i kwaskowego sumaku.

Prawdziwym hitem tego przepisu jest jednak parmezan. Zamiast posypywać nim marchewki z wierzchu, rozmieść go na spodzie. Dzięki temu zapiecze się na chrupko, tworząc pyszną, słona skorupkę.

Jak przygotować marchewkę w stylu hasselback?

Przyrządzanie potrawy na wzór ziemniaków hasselback trzeba zacząć od pokrojenia marchewek. Jest to zadanie o tyle niełatwe, że warzywo musi mieć głębokie nacięcia, ale nóż nie może przebić go na wylot. Żeby otrzymać równe, piękne harmonijki, skorzystaj z triku z pałeczkami do sushi. Połóż je na desce do krojenia, a między nimi umieść marchewkę.

Dzięki temu ostrze automatycznie zatrzyma się, zanim zdąży całkiem przeciąć warzywo. Jeśli nie masz akurat pałeczek do sushi, możesz tez wykorzystać trzonki dużych, drewnianych łyżek lub dwie deseczki tej samej wysokości. 

Pieczone marchewki hasselback – przepis

Składniki:

  • 450 g marchewki
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy zatar
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • natka pietruszki i mięta do posypania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozprowadź na nim połowę oliwy za pomocą pędzelka.
  2. Umyj i obierz marchewki. Podziel je wzdłuż na pół. Pokrój je w gęstą harmonijkę, układając między dwoma pałeczkami do sushi.
  3. Wymieszaj parmezan z przyprawami. Posyp nimi papier do pieczenia. Ułóż na nim marchewki, harmonijką do góry. 
  4. Połącz roztopione masło z pozostałą oliwą. Posmaruj miksturą marchewki z wierzchu. Piecz je przez około 40 minut. 
  5. Udekoruj marchewkę pieczoną hasselback świeżo posiekanymi ziołami. Możesz też posypać ją dodatkową porcją parmezanu.

Z czym podać marchewkę pieczoną z parmezanem?

Przyrządzona w ten sposób marchewka z piekarnika może być dodatkiem do obiadu, na przykład zamiast tradycyjnej surówki do kotletów lub marchewki z groszkiem. W przeciwieństwie do dość popularnych marchewek w miodowej glazurze nie jest zbyt słodka, więc ma uniwersalne zastosowanie.

Przyda się zarówno do mięsnych, jak i wegetariańskich kompozycji. Ale przede wszystkim możesz podać ją jako przekąskę, gdy sparujesz ją na przykład z:

Źródło: instagram.com/cherylshealthylife