Odłóż na chwilę młode ziemniaczki i sięgnij po nieco zaniedbane wiosną i latem, mączyste kartofle. Takie są najlepsze nie tylko na kluski czy placki, ale też do zrobienia tych regionalnych kotletów prosto z Mazur. Farszynki zasługują na większą popularność w całej Polsce. Nie trzeba jechać na Mazury, by je zjeść (choć można, bo na pewno się nie rozczarujesz).

Jak zrobić mazurskie farszynki?

Farszynki przypominają trochę duże pyzy z mięsem, ale są bardziej płaskie i smażone lub pieczone, co nadaje im chrupiącą, złotą skórkę. Ciasto ziemniaczane jest miękkie i elastyczne – robi się je trochę jak na kluski śląskie.

W środku znajdziesz dobrze doprawione mięso mielone, które dobrze trzyma kształt i nie rozpada się po przekrojeniu. Możesz je smażyć albo, jeśli wolisz wersję lżejszą, upiec w piekarniku. Obie wersje mają swoich fanów. 

Przepis na mazurskie faszerowane kotlety ziemniaczane

Składniki

  • 700 g ziemniaków typu C (mączystych)
  • ok. 3 pełne łyżki (50 g) masła
  • 3 łyżki stołowe (50 ml) mleka
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 350 g mięsa mielonego (wieprzowego albo z indyka)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: olej do smażenia.

Dodatkowo, opcjonalnie: bułka tarta do panierowania.

Sposób przygotowania

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedź i dokładnie utłucz – najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe. Możesz też przetrzeć przez praskę lub sito.
  2. Do lekko ciepłych ziemniaków dodaj masło, mleko, jedno jajko i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie ręką lub łyżką – ciasto powinno być jednolite i plastyczne.
  3. Cebulę obierz i zmiksuj lub zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa razem z drugim jajkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj całość na gładką masę.
  4. Z farszu mięsnego uformuj kulki. Na każdą zużyj ok. 2 łyżeczki mięsa.
  5. Nabieraj po 2 łyżki masy ziemniaczanej, rozpłaszczaj ją w dłoniach i na środku układaj kulkę mięsa. Zamknij dokładnie ciasto dookoła farszu i uformuj owalne lub lekko spłaszczone kotleciki.
  6. Ulepione farszynki na koniec możesz opcjonalnie zapanierować w bułce tartej. Jeśli nie masz, pomiń ten krok.
  7. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor – wystarczy kilka minut z każdej strony. Jeśli wolisz, możesz je upiec: posmaruj je lekko olejem, a następnie ułóż faszerowane kotlety ziemniaczane na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 st. C przez około 30-35 minut, aż będą rumiane.

Co możesz podkręcić w tym przepisie?

Do mięsa oprócz cebuli i czosnku dodać możesz drobno posiekaną natkę pietruszki lub majeranek – wzbogacą smak farszu. Cebulkę warto chwilę podsmażyć, jeśli nie lubisz jej w surowej wersji. Wyciągniesz z niej w ten sposób zupełnie inny, głębszy smak.

Jeśli szukasz wersji wege, zamiast mięsnego farszu zrób nadzienie z ugotowanej i zblendowanej soczewicy lub tartego, przesmażonego wcześniej wędzonego tofu. Dopraw je przyprawami do mięsa mielonego: sprawdzoną gotową mieszanką lub własnym ulubionym miksem. Przyprawy nadadzą im „mięsny” smak, konsystencja również będzie podobna. Aby jeszcze lepiej związać taką masę, dodaj do niej jajko lub gęsty „kleik” z nasion siemienia lnianego zalanego gorącą wodą.