Kluski kładzione to wspomnienie mojego dzieciństwa. Babcia robiła je zawsze na oko, a i tak wychodziły idealnie miękkie, delikatne i puszyste. Przez lata kombinowałam z proporcjami i składnikami, by wszyły dokładnie takie jak kiedyś. A wystarczył dodatek prosto z kubeczka. Teraz nie robię już ich inaczej. Świetnie smakują zarówno z cukrem i śmietaną, jak i z bułką tartą, sosem czy gulaszem, choć przyznam ci się szczerze, że najchętniej zjadam je bez dodatków lub jedynie z masłem. Zobacz, jak przygotować te pyszne kluski kładzione krok po kroku.

Sekret mięciutkich klusek kładzionych

Sekretnym dodatkiem do ciasta na kluski kładzione jest serek homogenizowany. Sprawia on, że kluseczki są niezwykle miękkie po ugotowaniu i niemal rozpływają się w ustach. Kluski z serkiem nie mają typowego mącznego posmaku. Wprost przeciwnie, są delikatnie kwaskowate, co czyni z nich idealny dodatek do słonych i słodkich dań. Do przygotowania tych klusek wykorzystuję serek naturalny, który ma neutralny smak i nie dominuje w nich (możesz zamienić go na serek kanapkowy, jednak wtedy pomiń sól). Ciasto z nim jest dość lejące, ale łatwo się formuje w kluseczki, dzięki prostemu trikowi.

Jak zrobić kluski kładzione? Prosty trik

Niby wystarczy nabrać ciasto łyżką i wrzucić je do wody, jednak ciągle miałam z nim problemy. Zazwyczaj przyklejało się do łyżki i nie chciało od niej oderwać. Wszystko to zmieniło się w momencie, gdy poznałam ten trik. Zanim nabiorę ciasto na łyżkę, wkładam ją do garnka z gotującą się wodą. Mokrą łyżką nabieram niewielką ilość ciasta i wkładam je do garnka. Kluski ładnie się odrywają od łyżki, mają równy kształt i nie rozpadają się. Ta prosta rzecz zdecydowanie ułatwiła mi przygotowanie kluseczek i teraz robię je już zawsze w ten sposób. 

Przepis na kluski kładzione z serkiem

Składniki:

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki przełóż serek, wbij całe jajka, dodaj sól i mąkę. Wymieszaj łyżką składniki na gładkie i lekko lejące się ciasto (nie dodawaj więcej mąki niż jest podane w przepisie, inaczej kluski wyjdą twarde). 
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. 
  3. Zanurz łyżkę w gorącej wodzie z garnka i nabierz nią ciasto (nie więcej niż pół łyżki).
  4. Włóż łyżkę z ciastem do wody. W ten sposób zrób wszystkie kluski. 
  5. Na koniec przemieszaj je delikatnie i gotuj przez 2 minuty. 
  6. Wyjmij je łyżką cedzakową na talerz. Podawaj na słodko lub wytrawnie.