Mięso mielone to jeden z tych składników, które warto mieć w zapasie. Przydaje się do wielu dań i na niczym nie traci, jeśli dobrze je zamrozisz. Ale jeśli wrzucasz je do szuflady w postaci grubej bryły, to potem czeka cię tylko frustracja. Zanim się rozmrozi, mijają godziny, a ty się niecierpliwisz.

Jest jednak prosty sposób, żeby oszczędzić czas i miejsce – wystarczy jeden ruch więcej po zakupach. Mrożenie mięsa mielonego warto przeprowadzić z głową.

Jak zamrozić mielone mięso, żeby szybko odtajało?

Mięso mielone mrożone nie sprawi ci żadnych kłopotów, gdy zdecydujesz się je wykorzystać, jeśli po przyniesieniu go ze sklepu wykonasz następujące kroki:

  1. Przygotuj woreczek strunowy. Włóż do niego porcję mięsa mielonego – taką, jaką zużyjesz na raz. Zanim go zamkniesz, przyciśnij mięso otwartą dłonią, żeby je wstępnie spłaszczyć.
  2. Teraz sięgnij po coś ciężkiego z kuchni – szklaną butelkę, słoik albo wałek – i rozwałkuj mięso przez woreczek. Chodzi o to, żeby było jak było jak najcieńsze.
  3. Po rozwałkowaniu zamknij szczelnie woreczek, wypuszczając z niego powietrze.
  4. Podpisz paczkę datą i nazwą – łatwiej się potem odnaleźć w szufladzie z mrożonkami i zadbać o bezpieczeństwo przechowywania.

Dlaczego warto wykorzystać ten sposób?

Mrożenie mięsa mielonego poprzez staranne spłaszczenie go w woreczku ma wiele zalet: Cienka warstwa szybciej się rozmraża. Wystarczy, że położysz je na tacy i odczekasz około 15–30 minut. Zauważysz też różnicę, jeśli do rozmrażania używasz mikrofali. Mięso nie zdąży się „ugotować" na krawędziach zanim nabierze temperatury wewnątrz, tak jak to bywa, gdy wrzucasz do kuchenki grubą bryłę.

Dzięki temu rozwiązaniu możesz też łatwo odłamać tylko część mięsa, jeszcze zanim odtaje, jeśli nie potrzebujesz całej porcji. Woreczki z mięsem układają się w zamrażarce płasko jak kartki, więc łatwiej  także utrzymać porządek i szybko odnaleźć potrzebny składnik.

Jak porcjować i jak długo przechowywać mięso?

Najwygodniej od razu po zakupie podzielić mięso na porcje „na raz” – np. 200, 300 lub 500 gramów. Nie ma sensu zamrażać całego kilograma, jeśli i tak zużywasz na obiad tylko część. Poza tym, im mniejszy kawałek, tym szybciej się rozmrozi.

Jak długo można mrozić mięso mielone? Możesz bezpiecznie przechowywać je w temperaturze poniżej -18°C do 3 miesięcy. Po tym czasie jego spożycie może być ryzykowne, a poza tym prawdopodobnie straci na jakości. Stanie się suchsze i mniej smaczne.

Największy plus takiej formy mrożenia? Nie musisz czekać godzinami, aż mięso się rozmrozi. Jeśli robisz sos lub farsz, możesz wrzucić lekko zmrożone mięso prosto na patelnię. Wystarczy ustawić niższą temperaturę i powoli rozdzielać je łopatką. 

Gdy chcesz rozmrozić je całkowicie – na przykład gdy planujesz przyrządzenie kotletów mielonych lub pulpetów – połóż je na talerzu w temperaturze pokojowej. Taka cienka warstwa rozmrozi się w maksymalnie 30 minut, czyli kilka razy szybciej niż zwykła bryła.

Kilka zasad mrożenia mięsa mielonego, które warto znać

Mrożenie mielonego mięsa to nic trudnego i zazwyczaj pewnie nie poświęcasz temu procesowi zbyt wiele uwagi. Ale powinieneś pamiętać o pewnych kwestiach, nie tylko jeśli chodzi o oszczędność czasu i miejsca w szufladzie. Co warto wiedzieć?

  1. Nigdy nie zamrażaj mięsa ponownie – to ryzykowne dla zdrowia, w produkcie mogły już rozwinąć się chorobotwórcze bakterie.
  2. Jeśli masz maszynkę do mięsa, lepiej kupować większy kawałek i mielić go samodzielnie – masz wtedy pewność, że wkładasz do zamrażarki świeży składnik.
  3. Nie dodawaj soli ani przypraw przed mrożeniem — mogą zmienić strukturę mięsa i sprawić, że po rozmrożeniu będzie suche.

Źródło: instagram.com/randyandmandyshow