Maj zbliża się wielkimi krokami, a to znaczy, że sezon na młodą kapustę startuje w pełni. To warzywo co roku cieszy się ogromną popularnością na straganach i zwykle używa się go do surówek lub duszonej potrawki na ciepło. Jeśli ty też lubisz kapustkę na gęsto, wypróbuj nieco inny sposób na jej przygotowanie, a być może spodoba ci się jeszcze bardziej. W tej recepturze nie używa się ani grama mąki, a danie i tak wychodzi perfekryjnie gęste i kremowe.
Jak zrobić młodą kapustę na gęsto bez dodatku mąki?
Klasyczny przepis na młodą kapustkę na gęsto robi się na bazie prostej zasmażki z masła i mąki. Nie każdy jednak może i chce dodawać zwykłą pszenną mąkę do swojego jadłospisu i wcale nie znaczy to, że musi rezygnować z zawiesistej konsystencji kapusty.
Jest inny sposób na uzyskanie perfekcyjnej gęstości, a wystarczy tylko sięgnąć po popularne drobinki, które zwykle sypie się do pieczywa, czyli siemię lniane. Wystarczy dodać do kapusty odrobinę zmielonego siemienia lnianego, a konsystencja od razu zrobi się gęstsza i bardziej kremowa. Nie warto jednak przesadzać z ilością tego mielonego proszku, bo wtedy otrzyma się kisielowatą mazię, a o to przecież tutaj nie chodzi.
Do tego wystarczą już tylko klasyczne dodatki, takie jak cebulka, masło, koperek i opcjonalnie jakieś mięsiwo (kiełbasa lub boczek wędzony), a w dosłownie 15-20 minut powstanie najpyszniejszy wiosenny posiłek.
Młoda kapusta zasmażana - przepis
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebulka
- kawałek boczku wędzonego
- 1 płaska łyżka mielonego lnu
- 1 łyżka masła
- pół pęczka świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę oczyść z wierzchnich liści, a potem drobno poszatkuj. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a boczek pokrój w kostkę.
- Na suchej patelni podsmaż boczek, a gdy się zarumieni, przełóż go do garnuszka, a na pozostałym tłuszczu usmaż cebulkę.
- Cebulkę dorzuć do garnka z boczkiem, dodaj kapustę, wlej trochę wody i dodaj sól z pieprzem. Dorzuć też masło i gotuj całość pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 15-20 minut.
- Mielone siemię lniane rozpuść w odrobinie wody, a potem dodaj zawiesistą mieszankę do garnka z kapustą. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Gotowa młoda kapusta zasmażana wychodzi przepyszna sama w sobie, ale możesz ją dodatkowo posypać świeżą posiekaną zieleniną. Taka młoda kapusta z koperkiem wygląda, pachnie i smakuje jeszcze lepiej.

















