Duszona marchewka to klasyka szkolnych i przedszkolnych stołówek. Jedni ją kochali, inni nienawidzili, a jedno jest pewne - wszyscy doskonale pamiętają ten smak. Okazuje się jednak, że można go odtworzyć w nieco innej wersji. Wystarczy sięgnąć po młodą marchewkę i dorzucić do sosu pewien nietypowy dodatek. To właśnie dzięki niemu wszystko nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Zobacz, o czym mowa i jak wkomponować ten elegancki składnik do klasycznego stołówkowego dania. 

Jak zrobić marchewkę duszoną, aby miała więcej smaku?

Klasyczna marchewka duszona do obiadu to banalnie prosty przepis, który od lat pojawia się na polskich stołach. Zwykle taką gęstą marchew na ciepło przygotowuje się tylko z kilku najprostszych składników, takich jak woda, masło, cukier, sól i ewentualnie odrobina mąki dla zagęszczenia całości. Okazuje się jednak, że jeśli pod ręką są młode marchewki, to warto przygotować je w nieco bardziej aromatycznej odsłonie z dodatkiem białego wina i miodu.

Już pół szklaneczki tego płynu pozwoli wydobyć z marchwi maksimum smaku i zamieni zwykły dodatek do kotleta w wyjątkowy przysmak. Nie musisz bać się o procenty, bo wszystkie wyparują podczas duszenia, a w daniu zostanie tylko piękny zapach i smak wina. Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie spróbuj takiej wariacji na temat klasycznej duszonej marchewki. 

Wyjątkowy przepis na marchewkę duszoną

Składniki:

  • kilka młodych marchewek,
  • 1 łyżka masła,
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3-4 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Marchew dokładnie umyj, a potem obierz ze skórki i pokrój w plasterki. 
  2. Pokrojoną marchew podsmaż w rondelku na maśle. Po kilku minutach zalej białym całość winem, przykryj garnuszek i duś marchew na małej mocy palnika około 20 minut.
  3. W międzyczasie w mniejszym naczyniu wymieszaj dokładnie śmietanę z mąką pszenną tak, aby nie była żadnych grudek. 
  4. Pod koniec gotowania, gdy marchew jest już mięciutka, wlej zahartowaną śmietankę z mąką. Energicznie mieszaj całość, aby powstał gładziutki, aksamitny sos. 
  5. Gotowa duszona marchew świetnie najlepiej jako dodatek do drobiu, ale nie tylko. Z powodzeniem sprawdzi się też do innych mięs, a nawet dań rybnych.