Gdy w niedzielę jesz rosół, na 90% kolejnego dnia zrobisz z niego pomidorową. Na rosole jest przecież najlepsza i nie ma tutaj nad czym dyskutować. Dobra baza to podstawa. Zimą są jednak ważne dodatki. Ja w zimowej wersji klasyczną zupę pomidorową robię nie tylko z dodatkiem koncentratu. Dodaję coś jeszcze, co wzmocni pożądany, pomidorowy smak i zapach.
Sposób na pyszną zupę pomidorową poza sezonem
Oprócz koncentratu w mojej zimowej pomidorówce ląduje też nieco łagodniejszy przecier pomidorowy. Wybieram tylko taki ze słoika lub z butelki - polecam. Przeciery z kartonika i z puszki zwykle są dla mnie za kwaśne, miewają też „metaliczny” posmak.
Gwiazdą nr 1 tej zupy są jednak suszone pomidory w zalewie. W lodówce zawsze mam mniejszy lub większy słoiczek. Pieczone czy też właśnie suszone pomidory to źródło poszukiwanego smaku umami, cennego dla wszystkich zawodowych kucharzy. Sprawią one, że codzienna, poniedziałkowa pomidorowa zdecydowanie nabierze głębi. Kawałki pomidorów powinny być jak największe - takie mają najbogatszy i najlepszy smak. Siekam, a następnie podsmażam je na niewielkiej ilości oleju spod pomidorów z koncentratem i przecierem pomidorowym - tak, by zmiękły i by wydobyć ze składników smak.
AdobeStock VLAD ANTONOV
Następnie taką zawartością patelni zaprawiam rosół - i większą część pracy mam z głowy. Potem pozostaje już tylko podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać ją do zupy i zmiksować całość. Mielona papryka służy podkręceniu nie tylko smaku, ale też koloru.
Niewykorzystany olej spod pomidorów szkoda wylewać. Trafia u mnie na patelnię, do sosów sałatkowych, robię też na nim pyszny domowy majonez. Samych suszonych pomidorów też używam nagminnie - nie tylko do pomidorowej, ale też do sosów do makaronów i do smarowideł do chleba, np. na bazie białej fasoli. Po prostu pycha - i zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami też taka jest. Gwarantuję.
Przepis na zimową zupę pomidorową
Składniki:
- 2 litry rosołu
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 5 dużych pomidorów suszonych z zalewy
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 ml śmietany 18%
- pieprz i sól do smaku
- po 1 szczypcie słodkiej i ostrej mielonej papryki oraz czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
- Podsmaż na patelni na średnim ogniu przecier z koncentratem i suszonymi pomidorami.
- Zagotuj rosół w dużym garnku i od razu zmniejsz ogień. Dodaj do niego zawartość patelni. Całość ponownie zagotuj.
- Na patelni ze smażenia pomidorów zeszklij drobno posiekaną cebulę. Wyciśnij do niej ząbki czosnku, smaż 1 minutę, aż czosnek zacznie pachnieć. Dodaj do garnka z zupą pomidorową.
- Dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Wymieszaj i zdejmij garnek z ognia.
- Zblenduj zupę i zabiel: wlej do miseczki 1 chochelkę zupy i wymieszaj ze śmietaną, wlej z powrotem do garnka. Zmiksuj całość na krem.
Podawaj z makaronem, lanymi kluseczkami lub z ryżem.
















