Kotlety mielone to ten składnik, bez którego większość osób nie wyobraża sobie obiadu. Robimy go na niedzielny obiad, a na drugi dzień kroimy na kanapkę. Klasyczny przepis zakłada, by do mięsa dodać bułkę tartą i jajko, jednak nie każdy przepada za suchym kotletem, a taki właśnie wychodzi po dodaniu bułki. Mamy na to doskonałe, acz zaskakują ce rozwiązanie. Będziesz zdziwiony, jednak po pierwszym kęsie pożałujesz, że wcześniej ten przepis nie wpadł w twoje ręce.

Kotlety mielone - jakie mięso najlepsze

Zanim zdradzimy tajemniczy składnik, warto przypomnieć sobie jakie mięso będzie najlepsze do kotletów mielonych. A trzeba wiedzieć, że to wcale nie taka oczywista sprawa i nie każde mięso się nadaje.
Przede wszystkim najlepiej kupować mięso w kawałkach i mielić je samodzielnie, zamiast decydować się na paczkowane gotowce ze sklepu. Kupując mięso w kawałku, pamiętaj też, że najlepsze kotlety wychodzą z kawałków lekko przerośniętych tłuszczem, gdyż nie dość, że jest on nośnikiem smaku, to dodatkowo wspaniale "skleja" całą masę. Warto też wybierać "ruchliwe" części mięs, czyli karkówkę, łopatkę i boczek, a w przypadku drobiu - udziec.

Kotlety mielone z surowym ziemniakiem

Gdy już wiesz, jak wybrać mięso na kotlety mielone, przejdźmy do meritum. Zamiast ładować do zmielonego mięsa suchą bułkę tartą, dodajcie inny popularny składnik czyli... surowy ziemniak. Dzięki niemu kotlety będą idealnie soczyste, miękkie i zwarte i nie potrzebne będzie nawet jajko, by zlepić masę, bo skrobia zawarta w ziemniakach bez problemu zwiąże składniki.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 surowy ziemniak,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obierz, posiekaj bardzo drobno i podsmaż do zrumienienia na oleju. Czosnek zetrzyj na tarce, lub przeciśnij przez praskę. Ziemniak obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
Do miski włóż zmielone mięso, dodaj podsmażoną cebulkę, czosnek, odciśnięty z nadmiaru wody ziemniak, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.  Z wyrobionej masy formuję kotlety i kładź na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron na średnim ogniu aż kotlety będą złociste i dobrze wysmażone w środku.