Mazurek to ciasto, które uczciwie mówiąc, przygotowuję tylko raz w roku na Wielkanoc. Nie stawiam jednak w 100% na tradcyjne receptury, a za każdym razem robię mazurek z ciekawym twistem. Pewnego razu postanowiłam nie eksperymentować z masą do mazurka, ale złamałam też przepis na kruche ciasto. W kuchennej szafce zalegały mi mielone goździki, które postanowiłam dodać do ciasta. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę! Korzenny aromat ciekawe wybił smak całej potrawy i podkreślił kajmakową masę, którą dodałam na wierzch.
Goździki w kruchym cieście? Brzmi dziwnie, smakuje pysznie
Goździki to jeden z tych składników, które albo się kocha, albo omija szerokim łukiem. Ich intensywny aromat łatwo dominuje nad delikatniejszymi nutami. Ale w odpowiednich proporcjach mogą być doskonałym dodatkiem do klasycznego kruchego ciasta, szczególnie w połączeniu z kajmakową masą i bakaliami w wielkanocnym mazurku.
W smaku goździki są lekko pikantne, ziołowe, korzenne – dlatego dobrze balansują się z tłusto-słodkim smakiem kruchego ciasta. Tłumią nadmierną słodycz, a jednocześnie wzmacniają odczuwanie smaku maślanego charakterystycznego dla kruchego ciasta. Dzięki nim ciasto wydaje się bardziej złożone - nie tylko słodkie i kruche, ale też głębokie i "ciepłe" w aromacie.
Pół łyżeczki mielonych goździków na mazurka z około 300–350 g mąki pszennej to ilość idealna. Nie zdominuje całości, ale nada subtelnego akcentu. Oczywiście goździki dobrze sprawdzają się nie tylko w mazurkach, ale także jako przyprawa do kruchych spodów pod tarty z jabłkami, gruszkami czy daktylami. Uważam jednak, że w połączeniu ze słodkim dżemem lub kajmakiem smakują wybitnie.
Jak dodać goździki, żeby nie zepsuć kruchego ciasta?
Koniecznie zmieszaj goździki z mąką, zanim dodasz masło, cukier i resztę składników na kruche ciasto To pozwoli uniknąć punktowego goryczkowego smaku i zapewni równomierne rozłożenie przyprawy. Mąka pszenna powinna być dobrze przesiana, przede wszystkim z powodu tekstury.
Pamiętaj o wpływie przyprawy na kolor ciasta – goździki delikatnie przyciemniają ciasto, więc spód mazurka nie będzie idealnie złocisty. To normalne i nie oznacza przypalenia, ale warto mieć to na uwadze.
Z czym najlepiej podać mazurek na goździkowym cieście
Wprowadzając przyprawę do bazy ciasta, warto przemyśleć kompozycję smakową całego mazurka. Mazurek to nie tylko kruchy spód, ale też warstwa nadzienia, która może wzmacniać lub osłabiać działanie przyprawy. Oto kilka moich ulubionych propozycji wypełnienia mazurków ze spodem goździkowym:
- Kajmak + orzechy. Klasyczny mazurek kajmakowy, ale z twistem. Goździki podbijają karmelowe nuty kajmaku, a orzechy, szczególnie włoskie lub pekan, wnoszą ciekawą goryczkę, która równoważy słodycz. To kompozycja głęboka i bardzo satysfakcjonująca.
- Powidła śliwkowe + czekolada deserowa. To połączenie bardziej „zimowe”, ale w mazurku wielkanocnym smakuje zaskakująco dobrze. Powidła są kwaskowate i ciemne, więc łagodzą przyprawowy ton goździków, a czekolada nadaje całości ciężaru i kremowości. Polecam wysmarować mazurek cienką warstwą konfitury i grubszą warstwą kremu z rozpuszczonej czekolady z niewielką ilością masła.
- Migdały + suszone owoce + miód. Lekka wersja inspirowana mazurkiem żydowskim. Suszone morele, figi, daktyle – zmiękczone w miodzie lub syropie z pomarańczy – świetnie komponują się z przyprawą.
Radziłabym unikać natomiast dodatków cytrusowych (lemon curd, pomarańczowe dżemy) – kwasowość tych dodatków w połączeniu z goździkami potrafi dać gorzki posmak, który trudno złagodzić. Smaczne mogą być także pachnące mazurki z goździkowym spodem i nadzieniem serowym lub budyniowym.

















