Marzy ci się sernik z brzoskwiniami jak u babci? Przestań marzyć i skorzystaj z naszego przepisu. Aby deser wyszedł perfekcyjnie, wystarczy zrobić chrupiący spód, a potem wypełnić go aksamitną masą z dużymi kawałkami owoców. Na koniec jeszcze kruszonka i gotowe, ale kluczem do sukcesu są tu odpowiednie proporcje i kilka sztywnych zasad. Poznaj wszystkie najważniejsze porady i dopiero wtedy bierz się za pieczenie. 

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami? Kilka złotych zasad

Dobry sernik z brzoskwiniami to przede wszystkim właściwie przygotowane kruche ciasto i idealnie aksamitna masa. Do tego jeszcze tylko pokrojone brzoskwinie z puszki i mamy komplet. Ważne jest tylko kilka złotych zasad, o których koniecznie trzeba pamiętać, aby wszystko się udało:

  • ciasto kruche powinno porządnie schłodzić się w lodówce, ale jeśli nie masz czasu, włóż je do zamrażarki chociaż na 10 minut,
  • masę do sernika możesz przygotować zupełnie bez sera, a na bazie jogurtów greckich - wyjdzie idealnie kremowa i delikatna,
  • spód do sernika najpierw podpiecz przez około 15 minut,
  • najpierw wykładaj na kruche ciasto brzoskwinie, a dopiero później zalej całość masą, a nie odwrotnie,
  • gotowy sernik zostaw jeszcze na jakiś czas w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, dzięki czemu nie opadnie.

Przepis na sernik z brzoskwiniami

Składniki:

na ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 3 żółtka jaj,
  • 60 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

na masę:

  • 2 duże kubki jogurtu greckiego (800 g)
  • 170 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 budyń waniliowy w proszku,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 białka jaj

dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Zimne masło pokrój w kostkę, a następnie szubko zagnieć z żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym, mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Gdy powstanie jednolite ciasto, podziel je na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Oba kawałki owiń folią i wstaw do lodówki lub zamrażarki. Większą wyjmij wcześniej i wylep nią dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany kruchy spód piecz w 180 stopniach przez około 12-15 minut. Mniejszą część zostaw w zamrażarce aż do momentu szykowania kruszonki na wierzch sernika.
  2. W międzyczasie przygotuj masę sernikową. Białka jajek ubij na sztywną pianę i stopniowo dosypuj cukier oraz cukier wanilinowy. Następnie dodaj do tego budyń w proszku z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj całość. Do tak przygotowanej masy dodawaj po 1 łyżce jogurtu, ciągle mieszając całość, ale już nie mikserem, tylko łyżką. 
  3. Upieczony kruchy spód wyjmij z z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie odcedź i pokrój brzoskwinie z puszki. Rozdrobnione owoce rozłóż równo na cieście, a następnie zalej je kremową masą i wygładź łyżką. 
  4. Na samym wierzchu zetrzyj na tarce schłodzoną resztę ciasta kruchego, aby powstała piękna kruszonka. Tak przygotowany sernik z brzoskwiniami włóż do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i piecz przez około godzinę.
  5. Upieczony sernik rozstaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby powoli ostygł i nie opadł. Dopiero potem go wyjmij, a przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.