Biała kiełbasa i chrzan to jedne z bardziej rozpoznawalnych świątecznych smaków. Ale zamiast znów podawać ją zapieczoną z cebulą, albo ugotowaną w wodzie, lepiej ulepcie z niej pyszne pulpeciki. Przepis na te mięsne kulki funkcjonuje w naszej rodzinie od pokoleń. To naprawdę świetna opcja, smakują wybornie, są wyraziste, soczyste i mięciutkie. Kiełbasę możesz kupić specjalnie do tej potrawy lub wykorzystać tą, która została. Jak wiadomo, na święta robi się zakupy ponad miarę i potem nie sposób wszystkiego przejeść. U mnie pulpety z białej kiełbasy dokłada się do żurku wielkanocnego, razem z sosem chrzanowym, który też do niego pasuje. Musisz tego spróbować, to wyjątkowy przysmak.
Jak zrobić pulpety z białej kiełbasy?
Składniki:
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- odrobina mąki
Przygotowanie krok po kroku:
- Z kiełbasy zdejmij osłonkę. Nadzienie rozgnieć widelcem i przełóż do miski. Wbij jajka, przeciśnij ząbki czosnku przez praskę. Dosyp też przyprawy do smaku, a następnie wyrabiaj masę, aż wszystko się dobrze połączy.
- Z mięsa z białej kiełbasy uformuj nieduże kuleczki, ok. 3-centymetrowe, jak w przepisie na pulpety w sosie grzybowym. Każdy obtocz w mące, a potem obsmaż na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor.
Naszykuj zasmażkowy sos chrzanowy
Składniki:
- 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (1 szklanka)
- pół szklanki mleka (125 ml)
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki masła
- mąka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Patelnię postaw na palniku, ustaw mały ogień. Przełóż na nią masło i dosyp mąkę, ok. 1-2 łyżek i smaż przez chwilę razem.
- Jak zacznie zmieniać kolor na żółtawy, ale taki ładny, zrumieniony, wlej bulion warzywny lub drobiowy. Tutaj sprawdzi się też rosół, jeśli został ci z poprzedniego dnia. Tylko najlepiej jest przecedzić go przez sitko. Dolej mleko i dołóż chrzan, mieszaj bez przerywania, aż uzyska konsystencję gęstej śmietany.
- Wsadź do niego pulpety z białej kiełbasy i duś na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Mieszaj często, bo zasmażka na mące łatwo się przypala.
















