Ten nietypowy wypiek z pewnością zasługuje na miejsce w panteonie serników i swoje miejsce na świątecznym stole. Na dodatek wpisuje się w nowoczesne trendy cukiernicze – modne zielone orzechy znajdziesz w ciasteczkowym spodzie i w dekoracji. Jednocześnie nie przytłaczają i nie dominują deseru, bo tu ciągle rolę gwiazdy odgrywa niezwykle kremowa masa. Sprawdź, jak zrobić baskijski sernik z pistacjami. Wielkanocne babki schowają się zawstydzone swoją prostotą.
Czym się wyróżnia sernik baskijski?
Klasyczny sernik baskijski jest niezwykle kremowy. Jego wnętrze jest tak delikatne, że konsystencją przypomina raczej mus lub budyń. Zamiast go kroić deserowym widelczykiem, wystarczy przejechać po porcji łyżeczką, zbierając leciutką masę jak miękkie lody. Nie powstaje z twarogu, tak jak polski sernik tradycyjny ani tym bardziej z tego mielonego z wiaderka. Za to w skład masy wchodzą słodka śmietanka 36%, mascarpone i kremowy serek śmietankowy. Z tymi trzema rodzajami nabiału nic dziwnego, że wychodzi jak rozpływające się w ustach marzenie.
Kolejna sprawa to jego wierzch. Powinien być solidnie przypieczony, na granicy przypalenia. Mocno skarmelizowana skorupka nadaje wypiekowi niepowtarzalny aromat i wygląd. Który dodatkowo w wersji z poniższego przepisu będzie pięknie kontrastował z zielenią pasty pistacjowej i pokruszonych orzechów.
Przepis na baskijski sernik z pistacjami
Składniki:
- 300 g maślanych ciastek
- 70 g prażonych pistacji
- 40 g masła
- 1 białko
- 700 g serka śmietankowego
- 250 g serka mascarpone
- 100 g jogurtu greckiego
- 200 g cukru
- 6 jajek + 1 żółtko
- 330 ml śmietanki 36%
- 1 szczypta soli
- nasionka z 1 laski wanilii
- krem pistacjowy i pistacje do dekoracji
Przygotowanie:
- Wyłóż tortownicę o średnicy 25 cm papierem do pieczenia. Roztop masło i odstaw je do przestudzenia. Wyjmij wcześniej z lodówki jajka, serki i jogurt.
- Rozdrobnij w malakserze ciasteczka i pistacje. Dodaj płynne masło i białko. Wymieszaj. Wyłóż masę do tortownicy i dociśnij ją, tak by stworzyła spód. Podpiecz go w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wystarczy około 6 minut.
- Zmiksuj jogurt i oba serki z cukrem, solą i wanilią. Potem stopniowo dodawaj jajka. Na końcu dolej śmietankę.
- Przelej masę do tortownicy z ciasteczkowo-pistacjowym spodem. Piecz przez 30 minut w 225°C. Pamiętaj, że kremowy sernik baskijski na początku będzie się wydawał płynny. Dobrze go wystudź, a potem schłodź w lodówce, żeby stężał.
- Posmaruj ciasto zieloną pastą z orzechów. Możesz samodzielnie zrobić krem pistacjowy – z białą czekoladą – lub kupić ulubiony produkt w słoiczku. Dodatkowo posyp deser pistacjami. Możesz też wykorzystać inne orzechy, na przykład włoskie lub nerkowce.
Źródło: youtube.com/@KuchniaLidla

















