Chrupiące i złociste z aromatycznym farszem - ślimaczki z ciasta francuskiego to przystawka, która sprawdza się na każdą okazję. Możesz przygotować ją z wyprzedzeniem, dowolnie modyfikować nadzienia i zawsze mieć asa w rękawie, kiedy trzeba szybko przyszykować coś dla gości. Poniżej znajdziesz aż 3 pyszne propozycje na farsz do ciasta francuskiego oraz garść praktycznych wskazówek. Przetestuj wszystkie i wybierz swoją ulubioną opcję. 

Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego?

Chrupiące ślimaczki z ciasta francuskiego to jedna z najlepszych przekąsek, jakie można podać na świąteczny czy imprezowy stół. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, a do tego łatwo się je zjada na kilka kęsów. Samo przygotowanie takich ślimaczków to dziecinnie prosta sprawa, bo gotowe ciasto francuskie wystarczy wypełnić ulubionymi składnikami, a potem ciasno zwinąć i pokroić w krążki.

Następnie takie zawijasy układa się na blaszce z papierem do pieczenia, smaruje po wierzchu rozmąconym jajkiem i opcjonalnie posypuje dekoracjami w postaci sezamu, czarnuszki czy ziół. I to by było na tyle, bo całą resztę robi już piekarnik.

Cały sekret tego dania tkwi jednak w odpowiednich dodatkach i choć pasuje tu niemal wszystko, to najlepiej sięgać po sprawdzone połączenia smaków. Zobacz 3 proste i pyszne pomysły i zainspiruj się do tworzenia własnych kombinacji. 

Ser i szynka - najprostszy pomysł na ślimaczki z ciasta francuskiego

Pierwsza, najprostsza wersja to coś dla tych, którzy nie mają zbyt wiele w lodówce. Nie potrzeba tu bowiem żadnych specjalnych składników, a wystarczy jedynie szynka i ser w plastrach oraz trochę ketchupu. Taki "tostowy" zestaw idealnie sprawdzi się do przygotowania klasycznych ślimaczków, a całość będzie banalnie prosta i zajmie dosłownie 20 minut. 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • 6 plasterków żółtego sera
  • 6 plasterków szynki
  • szczypta oregano
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 
  2. Rozwiń ciasto francuskie i rozłóż je razem z papierem na blaszce.
  3. Posmaruj całą powierzchnię ketchupem lub przecierem pomidorowym, omijając brzegi (około 1 cm z każdej strony).
  4. Ułóż na wierzchu plasterki szynki i sera oraz posyp całość oregano. 
  5. Zwiń ciasto w ciasny rulon, zaczynając do dłuższego boku.
  6. Pokrój roladkę ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1,5 cm.
  7. Przenieś ślimaczki z ciasta francuskiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj niewielkie odstępy, bo lekko urosną.
  8. Wszystkie ślimaczki posmaruj po wierzchu rozmąconym jajkiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 12-15 minut, do momentu, aż będą ładnie zarumienione.

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - pyszna opcja wegetariańska

A jeśli szukasz czegoś lżejszego, ale równie sycącego, farsz szpinakowy będzie strzałem w dziesiątkę. Takie zielone ślimaczki świetnie sprawdzają się jako warzywna alternatywa dla klasycznej wersji z szynką i serem. 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 100 g sera feta
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa i czosnek do smaku
  • odrobina masła
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Szpinak (jeśli używasz mrożonego - najpierw rozmroź go i dokładnie odciśnij z wody) podsmaż na maśle i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz czosnkiem.
  2. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Podsmażony szpinak wymieszaj z fetą i odstaw farsz do wystudzenia.
  4. Ciasto francuskie posmaruj równomiernie szpinakowym farszem, a na wierzch porwij kawałki mozzarelli. 
  5. Całość zwiń ciasno w roladkę, a potem pokrój na około 15 plasterków. 
  6. Ślimaczki ułóż na przygotowanej blaszce i posmaruj rozmąconym jajkiem.
  7. Piecz przez około 25 minut, aż się ładnie zarumienią i będą chrupiące.

Ślimaczki francuskie z pieczarkami - prosto, tanio i smacznie

Ostatni wariant to tania i uniwersalna opcja, która smakuje każdemu i zawsze się sprawdza. Pieczarkowo-cebulowy farsz jest bowiem banalnie prosty w przygotowaniu, a sprawia, że ciasto francuskie od razu nabiera wyrazu. Do tego nie trzeba już wiele dodatków, ale jeśli chcesz, dorzuć kurczaka lub ulubioną szynkę, a wtedy całość zyska jeszcze więcej smaku. 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g startego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Obierz i drobno posiekaj cebulę. Wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmaż na złoty kolor.
  2. Pieczarki oczyść i posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj je do cebuli i smaż, aż całkowicie odparują wodę.
  3. Podsmażone warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie odstaw do wystudzenia.
  4. Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj ketchupem oraz posyp tartym serem. Na to wyłóż wystudzone nadzienie pieczarkowe i zwiń całość w roladkę. 
  5. Rulon z ciasta pokrój w plastry o grubości ok. 1,5–2 cm, a gotowe ślimaczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Każdy kawałek posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w 200 stopniach C przez około 20 minut.