Są takie dania, które robi się błyskawicznie - w trakcie rozpalania grilla albo czekając, aż ryba się dopiecze. Ta sałatka właśnie do takich należy. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, ale pełna smaku, soczysta i genialnie kolorowa. Przy okazji pasuje absolutnie do wszystkiego, od karkówki z grilla po lekkiego dorsza z rusztu. Jeśli więc jeszcze nie masz pomysłu na to, co podać na majówkę do dań z rusztu, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.
Jaką sałatkę podać do grilla?
Pieczone mięsa i ryby aż proszą się o jakiś chrupiący, świeży dodatek, dlatego na stole obowiązkowo powinna pojawią się sałatka lub surówka. Zamiast jednak kombinować i szykować skomplikowane kompozycje z wieloskładnikowymi dressingami, najlepiej sięgnąć po klasykę gatunku, czyli pomidory z cebulką i prostym sosem z oliwy. Do tego jeszcze tylko trochę słonej fety i aromatycznej świeżej bazylii i najpyszniejszy dodatek do grillowanych dań jest gotowy.
To idealna sałatka na wszystkie letnie okazje: pikniki, grille, spotkania na tarasie. Dzięki kolorom wygląda bardzo apetycznie na stole, a zrobisz ją nawet wtedy, gdy masz w lodówce pustki, bo wystarczy kilka podstawowych składników. Dodatkowo jest pełna witamin i cennego likopenu, czyli barwnika, który jest naturalnym antyoksydantem wspierającym serce i skórę.

Źródło: Getty/iStock
Przepis na najprostszą sałatkę grillową
Składniki:
- 4 duże, dojrzałe pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- kawałek sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża bazylia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pokrój pomidory w plasterki lub ćwiartki, jeśli są większe.
- Czerwoną cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie półplasterki. Jeśli nie lubisz ostrego smaku cebuli, zalej ją na chwilę zimną wodą i dokładnie odsącz.
- Pomidory i cebulę przełóż do miski i dodaj na wierzch pokruszoną fetę.
- Polej całość oliwą z oliwek, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj delikatnie.
- Na koniec dorzuć listki świeżej bazylii. Nie siekaj ich – po prostu porwij w palcach.
Jak efektownie podać sałatkę z pomidorów?
Aby taka prosta sałatka z pomidorów wyglądała bardziej efektownie, nie mieszaj całości w jednej misce tylko wyłóż pomidory i cebulę warstwowo na dużym płaskim talerzu lub półmisku i posyp je fetą oraz cebulką – wtedy każdy składnik będzie dobrze widoczny. Najlepiej wybrać różne gatunki pomidorów o rozmaitych kształtach i kolorach, aby cała kompozycja prezentowała się jeszcze piękniej.
Dodatkowo zamiast fety możesz użyć też mozzarelli, a do oliwy dodać kilka kropli octu balsamicznego. Ciekawym dodatkiem ekstra będą też czarne i zielone oliwki, ale w takiej wersji oszczędnie dodawaj sól, bo możesz łatwo przesadzić.

















