Jaka jest twoja pierwsza myśl, gdy w głowie zaświta ci hasło „kluski”? Czy nabierasz wtedy ochoty na tradycyjne kluski leniwe, czy też wspominasz lane w wykonaniu babci? A może w twoich stronach tak nazywało się zwykły makaron? 

Gdzieś w tej całej kluskowej historii gubimy często pamięć o jeszcze jednych kluseczkach, które dawniej przygotowywano w polskich domach niemalże na okrągło. Chodzi o zapomniane już trochę zacierki. 

Co to są zacierki?

Czym są zacierki? To nic innego jak ekspresowe kluski wykorzystywanie do zup na mleku wszelkiego gatunku, ale także do rozmaitych rosołów i innych polewek, którymi w czasach PRL-u raczono się znacznie częściej niż obecnie.

Zacierki były często namiastką makaronu w tamtych czasach i różniły się do klusek lanych przede wszystkim swoją twardością, a także rzecz jasna sposobem przygotowania. Co prawda do ich sporządzenia potrzeba tylko paru składników, bardzo łatwo wyłożyć się na nich niemal natychmiast. I zamiast smacznego, nostalgicznego powrotu do kuchni babci będzie jedno wielkie rozczarowanie.

Co zrobić, by zacierki wyszły miękkie?

Jak tego uniknąć? By zacierki wyszły jak trzeba ważne są dwa elementy. Po pierwsze nie można przesadzić z ilością mąki. Oczywiście siłą rzeczy ciasto na zacierki musi być dość twarde – trzeba je końcu jakoś zetrzeć do zupy. Ale nie możemy tutaj przesadzić – w przeciwnym wypadku, zamiast smacznych miękkich kluseczek wyjdą nam twarde, zbite i nieprzyjemne w przeżuwaniu mączyste grudki.

I tutaj przechodzimy płynnie do drugiego punktu, w którym można natknąć się na niespodziewane problemy. W internecie dominują dziś przepisy na zacierki, które zakładają odrywanie pojedynczego kąska ciasta i formowanie z niego małych, eleganckich klusek. 

Spójrzmy jednak prawdzie w oczy – zacierki robiło się szybko i bez zbędnych ceregieli. Panie domu ścierały ręcznie ciasto bezpośrednio do wrzątku czy zupy, ewentualnie używały do tego tarki. W tym przypadku jednak należy uważać na to, jak duże wyjdą kształty naszych kluseczek. To także ryzyko uzyskania zbyt twardego efektu końcowego.

Przepis na zacierki

Składniki:

  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Do miski lub głębokiego talerza, ewentualnie na stolnicę, wysyp mąkę. Zrób kopczyk, do środka wbij jajko. Delikatnie posól całość.
  2. Wyrób ciasto, które nie powinno kleić się do rąk, ale nie powinno być także bardzo twarde.
  3. Rwij lub ścieraj ciasto bezpośrednio do wrzątku lub do wrzącej zupy. Gotuj przez kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię – w zależności od wielkości zacierek powinno to być ok. 2-3 minuty.

Smacznego!