Jest sposób, by nadać klasycznemu budyniowi zupełnie nowego charakteru i sprawić, że stanie się pełnoprawnym deserem, którym zachwycisz domowników. Wystarczy podejść do niego inaczej – tak, jak robią to Turcy.
Jak gotuje się budyń w Turcji?
Raz na zawsze zapomnij o budyniu z torebki. W Turcji niemal zawsze gotuje się go od podstaw – na mleku, z mąką i skrobią i z dodatkiem masła, dzięki czemu ma idealnie kremową konsystencję.
Najważniejsze jednak jest to, jak się go podaje.. W ten sposób powstaje deser magnolia – turecka wariacja na temat budyniu, której musisz spróbować.
Jednym z najpopularniejszych wariantów jest muzlu magnolia, czyli magnolia z bananami. Klasyczne połączenie mlecznego kremu, chrupiących ciastek i świeżych owoców sprawia, że deser smakuje obłędnie, a do tego wygląda jak z najlepszej cukierni. Całość warto zwieńczyć modnym, pistacjowym akcentem i voila, gotowe!
Przepis na deser magnolia (muzlu magnolia)
Składniki:
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru (lub mniej, jeśli nie lubisz specjalnie słodkich deserów)
- 1 żółtko
- 1 litr mleka
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 banany
- 1 opakowanie herbatników (200-250 g)
- garść pistacji
Przygotowanie:
- Wlej mleko do garnka, dodaj cukier i zagotuj na średnim ogniu.
- W osobnej miseczce wymieszaj skrobię, mąkę, żółtko i odrobinę zimnego mleka, aby nie było grudek.
- Do gotującego się mleka wlej przygotowaną mieszankę, cały czas mieszając trzepaczką, aż budyń zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia, dodaj masło i cukier waniliowy, wymieszaj.
- Ostudź budyń do letniej temperatury, mieszając co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch.
- W międzyczasie pokrój banany w plasterki, a herbatniki pokrusz na małe kawałki lub najlepiej rozdrobnij „na drobny mak” za pomocą blendera lub malaksera.
- W szklankach lub pucharkach układaj warstwami: herbatniki, budyń, plasterki banana, powtarzaj aż do wypełnienia naczynia.
- Wierzch posyp pokruszonymi pistacjami i odstaw do lodówki na 2–3 godziny, aby deser nabrał smaku i odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!
Inne warianty tureckiego deseru magnolia
Muzlu magnolia, czyli bananowa magnolia to nie jedyna wersja tego znakomitego budyniowego tureckiego deseru. Turcy doszli w tej kategorii słodkości do perfekcji i stosują rozmaite warianty smakowe, za którymi szaleją tam i mali, i duzi. Oto kilka z nich:
- Z truskawkami – zamiast bananów użyj świeżych truskawek lub malin.
- Z czekoladą – do budyniu dodaj kilka kostek gorzkiej czekolady i mieszaj, aż się rozpuści.
- Z orzechami – do warstw dodaj pokruszone orzechy laskowe lub włoskie dla chrupkości lub zastosuj same orzechy, bez ciasteczek.
- Z musem owocowym – między warstwy budyniu wlej mus z mango lub brzoskwiń.


















