Jest sposób, by nadać klasycznemu budyniowi zupełnie nowego charakteru i sprawić, że stanie się pełnoprawnym deserem, którym zachwycisz domowników. Wystarczy podejść do niego inaczej – tak, jak robią to Turcy.

Jak gotuje się budyń w Turcji?

Raz na zawsze zapomnij o budyniu z torebki. W Turcji niemal zawsze gotuje się go od podstaw – na mleku, z mąką i skrobią i z dodatkiem masła, dzięki czemu ma idealnie kremową konsystencję

Najważniejsze jednak jest to, jak się go podaje.. W ten sposób powstaje deser magnolia – turecka wariacja na temat budyniu, której musisz spróbować.

Jednym z najpopularniejszych wariantów jest muzlu magnolia, czyli magnolia z bananami. Klasyczne połączenie mlecznego kremu, chrupiących ciastek i świeżych owoców sprawia, że deser smakuje obłędnie, a do tego wygląda jak z najlepszej cukierni. Całość warto zwieńczyć modnym, pistacjowym akcentem i voila, gotowe!

Przepis na deser magnolia (muzlu magnolia)

Składniki:

  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (lub mniej, jeśli nie lubisz specjalnie słodkich deserów)
  • 1 żółtko
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 banany
  • 1 opakowanie herbatników (200-250 g)
  • garść pistacji

Przygotowanie:

  1. Wlej mleko do garnka, dodaj cukier i zagotuj na średnim ogniu.
  2. W osobnej miseczce wymieszaj skrobię, mąkę, żółtko i odrobinę zimnego mleka, aby nie było grudek.
  3. Do gotującego się mleka wlej przygotowaną mieszankę, cały czas mieszając trzepaczką, aż budyń zgęstnieje.
  4. Zdejmij z ognia, dodaj masło i cukier waniliowy, wymieszaj.
  5. Ostudź budyń do letniej temperatury, mieszając co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch.
  6. W międzyczasie pokrój banany w plasterki, a herbatniki pokrusz na małe kawałki lub najlepiej rozdrobnij „na drobny mak” za pomocą blendera lub malaksera.
  7. W szklankach lub pucharkach układaj warstwami: herbatniki, budyń, plasterki banana, powtarzaj aż do wypełnienia naczynia.
  8. Wierzch posyp pokruszonymi pistacjami i odstaw do lodówki na 2–3 godziny, aby deser nabrał smaku i odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!

Inne warianty tureckiego deseru magnolia

Muzlu magnolia, czyli bananowa magnolia to nie jedyna wersja tego znakomitego budyniowego tureckiego deseru. Turcy doszli w tej kategorii słodkości do perfekcji i stosują rozmaite warianty smakowe, za którymi szaleją tam i mali, i duzi. Oto kilka z nich:

  • Z truskawkami – zamiast bananów użyj świeżych truskawek lub malin.
  • Z czekoladą – do budyniu dodaj kilka kostek gorzkiej czekolady i mieszaj, aż się rozpuści.
  • Z orzechami – do warstw dodaj pokruszone orzechy laskowe lub włoskie dla chrupkości lub zastosuj same orzechy, bez ciasteczek.
  • Z musem owocowym – między warstwy budyniu wlej mus z mango lub brzoskwiń.