Tropikalna sałatka owocowo-warzywna zrobiona w domu zawsze przypomina wakacje. A jak już robi się ciepło, to każdy przebiera nóżkami, nie mogąc doczekać się wyjazdu. Takie owocowo-warzywne połączenie przypomina beztroski, lekki odpoczynek. Rób ją tak często, jak tylko masz ochotę, by poczuć się jak na wakacjach, bez wychodzenia z domu.
Przygotuj owoce i warzywa na tropikalną sałatkę
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzałe awokado
- 75 g borówek
- 75 g truskawek
- 75 g winogron ciemnych (inne też się sprawdzą)
- pół szklanki pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej cebuli
- 100 g sałaty rzymskiej lub mieszanki różnych odmian
- 1/4 pęczka kolendry lub natki pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
fot. Getty Images
fot. Getty Images
- Zacznij od przygotowania mango. Odkrój miąższ blisko pestki, potnij go w kratkę, jak na powyższym zdjęciu. Potem skórkę wygnij w drugą stronę, żeby owoc był łatwiej dostępny. Teraz wystarczy, że odetniesz go od pestki.
- W podobny sposób przygotuj awokado. Tyle że musisz je najpierw przekroić na pół, a potem ostrożnie wbić nóż w pestkę. Podnieś go do góry, powinna wyjść bez problemu. Miąższ odetnij nożem wzdłuż skórki i pokrój go w plasterki. Wywiń skórkę i gotowe.
- Borówki umyj pod bieżącą wodą (nie trzeba ich kroić), podobnie jak truskawki i winogrona przekrój na pół, a bardzo duże możesz nawet na ćwiartki.
- Umyj też dokładnie pomidorki koktajlowe i rozetnij je na połówki, daktylowe, podłużne wzdłuż, tak lepiej wyglądają.
- Obierz czerwoną cebulę, potrzebna będzie tylko połówka. Posiekaj ją w piórka. Odpowiednia będzie też szalotka, dymka lub cukrowa.
- Dokładnie umyj też liście sałaty, kolendrę lub natkę pietruszki. Osusz je ręcznikiem papierowym. A najlepiej wsadź je do suszarki do sałaty. Posiekaj je na mniejsze kawałki lub po prostu porwij na mniejsze kawałki, zwłaszcza jeśli chodzi o sałatę.
- Wszystkie składniki na sałatkę tropikalną owocowo-warzywną przełóż do jednej większej miski.
Zrób dressing do sałatki tropikalnej
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1 limonki lub z niedużej cytryny
- 1 łyżka miodu, syropu klonowego lub daktylowego
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie krok po kroku:
- Do niedużej miseczki lub do szklanki wlej dobrej jakości oliwę.
- Limonkę lub cytrynę umyj bardzo dokładnie w ciepłej, wręcz gorącej wodzie. Zroluj ją na blacie, lekko dociskając do powierzchni. W ten sposób odda więcej soku. Przetnij owoc na pół i wyciśnij bezpośrednio do oliwy.
- Dodaj też wybrany słodzik, a także sól i pieprz, wymieszaj, aż powstanie emulsja. Polej nią owoce i warzywa. Wymieszaj delikatnie. Na koniec wierzch obsyp kolendrą lub natką pietruszki.
- Sałatka tropikalna owocowo-warzywna najlepiej smakuje, jak jeszcze postoi w lodówce przez 15-30 minut.
Możesz też zrobić sałatkę owocową bez dodatku warzyw, będzie bardziej słodko.

















