Tropikalna sałatka owocowo-warzywna zrobiona w domu zawsze przypomina wakacje. A jak już robi się ciepło, to każdy przebiera nóżkami, nie mogąc doczekać się wyjazdu. Takie owocowo-warzywne połączenie przypomina beztroski, lekki odpoczynek. Rób ją tak często, jak tylko masz ochotę, by poczuć się jak na wakacjach, bez wychodzenia z domu.

Przygotuj owoce i warzywa na tropikalną sałatkę

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzałe awokado
  • 75 g borówek
  • 75 g truskawek
  • 75 g winogron ciemnych (inne też się sprawdzą)
  • pół szklanki pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli
  • 100 g sałaty rzymskiej lub mieszanki różnych odmian
  • 1/4 pęczka kolendry lub natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

fot. Getty Imagesfot. Getty Images

  1. Zacznij od przygotowania mango. Odkrój miąższ blisko pestki, potnij go w kratkę, jak na powyższym zdjęciu. Potem skórkę wygnij w drugą stronę, żeby owoc był łatwiej dostępny. Teraz wystarczy, że odetniesz go od pestki.
  2. W podobny sposób przygotuj awokado. Tyle że musisz je najpierw przekroić na pół, a potem ostrożnie wbić nóż w pestkę. Podnieś go do góry, powinna wyjść bez problemu. Miąższ odetnij nożem wzdłuż skórki i pokrój go w plasterki. Wywiń skórkę i gotowe.
  3. Borówki umyj pod bieżącą wodą (nie trzeba ich kroić), podobnie jak truskawki i winogrona przekrój na pół, a bardzo duże możesz nawet na ćwiartki. 
  4. Umyj też dokładnie pomidorki koktajlowe i rozetnij je na połówki, daktylowe, podłużne wzdłuż, tak lepiej wyglądają.
  5. Obierz czerwoną cebulę, potrzebna będzie tylko połówka. Posiekaj ją w piórka. Odpowiednia będzie też szalotka, dymka lub cukrowa.
  6. Dokładnie umyj też liście sałaty, kolendrę lub natkę pietruszki. Osusz je ręcznikiem papierowym. A najlepiej wsadź je do suszarki do sałaty. Posiekaj je na mniejsze kawałki lub po prostu porwij na mniejsze kawałki, zwłaszcza jeśli chodzi o sałatę.
  7. Wszystkie składniki na sałatkę tropikalną owocowo-warzywną przełóż do jednej większej miski.

Zrób dressing do sałatki tropikalnej

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1 limonki lub z niedużej cytryny
  • 1 łyżka miodu, syropu klonowego lub daktylowego
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do niedużej miseczki lub do szklanki wlej dobrej jakości oliwę.
  2. Limonkę lub cytrynę umyj bardzo dokładnie w ciepłej, wręcz gorącej wodzie. Zroluj ją na blacie, lekko dociskając do powierzchni. W ten sposób odda więcej soku. Przetnij owoc na pół i wyciśnij bezpośrednio do oliwy.
  3. Dodaj też wybrany słodzik, a także sól i pieprz, wymieszaj, aż powstanie emulsja. Polej nią owoce i warzywa. Wymieszaj delikatnie. Na koniec wierzch obsyp kolendrą lub natką pietruszki.
  4. Sałatka tropikalna owocowo-warzywna najlepiej smakuje, jak jeszcze postoi w lodówce przez 15-30 minut.

Możesz też zrobić sałatkę owocową bez dodatku warzyw, będzie bardziej słodko.