Makowiec to wypiek, który wielu z nas kojarzy się ze świętami, ale dobry makowiec sprawdzi się też poza Bożym Narodzeniem. Z doświadczenia wiem, że największym wyzwaniem wcale nie jest masa makowa, tylko ciasto, które ją otacza. Kruche ciasto potrafi podczas pieczenia „odkleić się” od maku, tworząc nieapetyczne szczeliny i pustki. Na szczęście jest prosty sposób, by temu zapobiec. Wystarczy zmienić jeden szczegół w przygotowaniu ciasta. Jeśli raz to zrobisz, już nigdy nie wrócisz do starych metod.
Dlaczego kruche ciasto się rozwarstwia i co z tym zrobić?
Zacznę od tego, dlaczego w ogóle dochodzi do rozwarstwienia. To najczęściej kwestia różnicy wilgotności i struktury pomiędzy masą makową a ciastem. Gdy rozkładasz mak na niewystudzonym spodzie albo ciasto nie odpoczywa wystarczająco długo w lodówce, warstwy nie mają szans dobrze się połączyć. Inną przyczyną może być zbyt gruba warstwa ciasta albo nadmiar proszku do pieczenia, który tworzy pęcherze powietrza.
A teraz klucz: posmaruj spód ciasta surowym białkiem tuż przed wyłożeniem masy makowej. To białko zadziała jak naturalny „klej”, który zwiąże mak z ciastem. Pod wpływem pieczenia lekko się ściągnie, ale nie dopuści do rozdzielenia warstw. Ten prosty zabieg naprawdę robi różnicę.
Jak zrobić idealne kruche ciasto pod makowiec?
W cieście kruchym pod makowiec najlepiej całkowicie zrezygnuj z proszku do pieczenia. Choć czasem pojawia się on w przepisach, to w przypadku ciast z nadzieniem, zwłaszcza tak gęstym jak mak, proszek potrafi bardziej zaszkodzić niż pomóc. Spulchnione ciasto podczas pieczenia unosi się nierównomiernie, tworzą się pęcherze powietrza, które później opadają, a to sprzyja rozwarstwieniu i powstawaniu szczelin między ciastem a masą. Kruche ciasto bez proszku wychodzi zwarte, ale nadal delikatne, jeśli tylko dobrze je schłodzisz i nie będziesz go zbyt długo wyrabiać. W tym wypadku mniej naprawdę znaczy lepiej.
Do kruchego ciasta pod makowiec dodaj natomiast śmietanę. Poprawia ona elastyczność ciasta i ułatwia jego wałkowanie oraz formowanie, zwłaszcza gdy planujesz zawijać makowiec w roladę. To taki „cichy pomocnik”, który sprawia, że ciasto nie pęka podczas zwijania i lepiej trzyma nadzienie.
Adobe Stock, Anastasiia Nurullina
Przepis na kruche ciasto idealne pod makowiec
Poniżej znajdziesz przepis, który sprawdza się zarówno do makowca w formie rolady, jak i do tego pieczonego w blaszce. Ciasto jest delikatne, kruche, ale nie łamie się przy zawijaniu. Możesz je też zamrozić na później.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (typ 450-500)
- 200 g masła (zimnego)
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 białko do posmarowania spodu
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder i szczyptę soli.
- Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i szybko posiekaj składniki nożem lub siekaczką.
- Dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko gładkie ciasto, nie wyrabiaj za długo, bo zrobi się twarde.
- Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę lub przygotuj płat do zawinięcia.
- Tuż przed nałożeniem masy makowej posmaruj ciasto surowym białkiem, cienką warstwą, najlepiej pędzelkiem.
- Dodaj masę makową, zawiń lub przykryj i piecz zgodnie z przepisem na konkretny makowiec.
Dzięki tej metodzie unikniesz pustych przestrzeni między makiem a ciastem i problemu z rozwarstwianiem.
















