Dobre kruche ciasto to podstawa wielu pysznych wypieków, ale jego przygotowanie to wcale nie taka "bułka z masłem". Pamiętam swoje pierwsze podejście w życiu - byłam w liceum, mama wyjechała na weekend, a ja próbowałam zrobić szarlotkę. Myślałam, że najtrudniejsze będzie naszykowanie masy jabłkowej, bo będę musiała namęczyć się z obieraniem i krojeniem jabłek. W jakim byłam szoku, kiedy okazało się, że zrobienie kruchego ciasta jest jeszcze trudniejsze. Najpierw nic nie chciało mi się połączyć w gładką całość, więc uparcie dodawałam kolejne porcje masła, wierząc że to pomoże jakoś zlepić wszystko. Potem nie schłodziłam masy w lodówce, więc mimo że szarlotka wyszła jadalna, to jednak efekt był daleki od ideału. Od tamtej pory trochę się zmieniło i kruche ciasto wychodzi mi dużo lepiej. Ostatnio jednak znajomy cukiernik zdradził mi trik, który sam określił jako "prawdziwy gamechanger".
Cukierniczy trik na efektowne kruche ciasto
Aby wypieki z kruchym ciastem prezentowały się jak z cukierniczej wystawy, wcale nie musisz dużo kombinować. Patent cukiernika jest banalnie łatwy - wystarczy że do masy dodasz 2 łyżki kakao, a całość nabierze pięknej, ciemnej barwy. Dzięki temu desery na kruchym cieście będą wyglądały po prostu o wiele ładniej, a nawet najprostszy przysmak nabierze kunsztownego wyglądu. Zwyczajna szarlotka będzie się prezentować jak zrobiona z jakiegoś niesamowitego przepisu. To nie tylko zmiana wizualna, ale też smakowa - wypiek będzie miał głębszy smak.
Na jakim etapie dodać kakao? Od razu na początku, gdy zawsze przesiewasz mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej wraz z sypkimi składnikami również 2 łyżki kakao. Potem dodaj zimne (ale posiekane masło), jajka oraz cukier i szybko zagnieć na jednolitą masę. Gotowe kruche ciasto zawiń w folię spożywczą i schładzaj przez 20 minut w zamrażarce albo przez 40 minut w lodówce.
Adobe Stock, Anna Grabowska-Krupa
Do czego można wykorzystać ciemne kruche ciasto?
Ciemne kruche ciasto nie sprawdzi się w każdym przepisie, ale w wielu przypadkach może odmienić banalny deser jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Zarówno spód, jak i kruszonka przygotowana z dodatkiem kakao, wygląda dużo ładniej niż klasyczna, jasna wersja. Oprócz opisanej już szarlotki, na ciemnym kruchym cieście możesz przygotować ciasto z bezą i owocami (np. śliwkami lub gruszkami), a także wszelkie tarty na słodko. Sernik na kruchym też stanie się piękniejszy, jeśli przesiejesz do ciasta 2 łyżki kakao. Świetnie będzie wyglądać w tej wersji również owocowy pleśniak. A może zrobisz w ciemnej wersji kruche ciasteczka albo kruche rogaliki?
Na Boże Narodzenie chyba nie powstrzymam się od kolejnego eksperymentu i swój klasyczny makowiec na kruchym cieście też zrobię w nowej wersji kolorystycznej. Z pewnością dam znać czytelnikom, jaki był efekt.
Jeśli szukasz innych sprytnych patentów kulinarnych i cukierniczych, koniecznie dołącz do naszego kanału nadawczego na Messengerze. Regularnie zamieszczamy tam najlepsze porady.















